Economia

Báñez es doblega a la demanda patronal sobre contractació

El govern espanyol acontenta la CEOE i redueix el nombre de formularis de contracte de 41 a 5 per “incentivar l'estabilitat”

Els sindicats esperen que la modificació normativa no sigui “un regal més” per als empresaris

Les elevades taxes d'atur –que no es reduiran significativament fins d'aquí a tres anys, segons els organismes internacionals– obliguen el govern espanyol a moure fitxa amb una altra modificació de la reforma laboral. Tot i no haver-ne calculat les conseqüències, la ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, va anunciar ahir una reducció del nombre de models de contracte dels 41 actuals a només cinc, amb l'objectiu de simplificar el sistema i “incentivar l'estabilitat” laboral.

Amb aquest moviment, el ministeri escolta les demandes de la patronal CEOE, que a través del seu president ho havia reclamat amb insistència amb l'argument de reduir la dualitat existent entre els contractes indefinits i els temporals. No només els empresaris espanyols han estat empenyent en aquesta direcció. El comissari europeu d'Ocupació, László Andor, va arribar a insinuar la necessitat d'implantar el contracte únic, amb deu dies d'indemnització per any treballat de manera unificada per a tots els assalariats. La Moncloa li va contestar de seguida que la proposta “no entra dins la doctrina constitucional”.

En vista de la situació, i atesa l'evidència que la reforma laboral no està creant ocupació un any i mig després de la seva aplicació, Báñez va acudir ahir al Congrés dels Diputats per presentar la nova proposta, que serà discutida amb els agents socials. “Actualment hi ha 41 formularis i un complex sistema de bonificacions, un problema que resoldrem en poc temps”, va assegurar la ministra. Els models es reduiran a cinc: contracte indefinit, temporal, relleu, de pràctiques i de formació i aprenentatge.

“Els treballs tècnics ja estan molt avançats i es negociarà amb els agents socials”, va dir en la compareixença d'ahir, i va afegir que la mesura “facilitarà i incentivarà la contractació estable”. Es mantindran els incentius existents, que es presentaran de manera més clara en un model únic.

Pel que fa a la reforma de les pensions, Fátima Báñez va explicar que el ministeri està treballant en la definició del factor de sostenibilitat i en el seu calendari d'aplicació, tot i no precisar quan hi haurà una proposta formal.

Les reaccions a la simplificació de la contractació no s'han fet esperar. La patronal CEOE, que presideix Joan Rosell, va assegurar que acull “amb entusiasme i positivament” l'anunci de la ministra, i ha ofert la seva col·laboració perquè el canvi “es faci bé i pugui durar”.

El secretari d'acció sindical de la UGT, Toni Ferrer, espera que la mesura no suposi “un altre regal per als empresaris, i va dir que la contractació ja està prou regulada. En el mateix sentit, CCOO creu que “aquest no és el problema”, sinó com rellançar l'economia i crear llocs de treball.

LA FRASE

La CEOE acull positivament i amb entusiasme la reducció del nombre de models de contracte
Joan Rosell
president de la CEOE

Els teòrics

Abans que la Comissió Europea i el Fons Monetari Internacional reclamessin una reforma en la contractació a l'Estat espanyol per facilitar la creació de llocs de treball, diversos experts i entitats han pressionat en els últims mesos per aconseguir una flexibilització àmplia de les relacions laborals. El Grup dels 100 Economistes, afavorit per Fedea, una entitat patrocinada per les grans empreses, es va pronunciar el juny passat per reduir a tres les modalitats de contractació per adaptar-les a les necessitats de les companyies. Es tracta d'un contracte indefinit, un de formació
i un altre d'interinitat. D'aquesta manera, els treballadors tindrien des del començament un contracte indefinit i, alhora, cobrarien el subsidi d'atur durant menys temps. La fundació de les caixes d'estalvis, Funcas, es decantava, el juliol passat, per canviar els contractes temporals per un contracte únic, amb una indemnització de deu dies per any treballat que aniria pujant fins als 23 dies en funció de l'antiguitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats Units

Powell confirma que ha arribat el moment de retallar els tipus als EUA

barcelona
economia

Xifres de rècord als hotels catalans tot i el lleu descens de turistes

barcelona
QUERALBS

Aprovat inicialment l’acord per la concessió de la Vall de Núria

QUERALBS
Laboral

Els treballadors de la planta de compostatge Secomsa, de Botarell, ajornen la vaga

Botarell
àFRICA

Descobreixen a Botswana el segon diamant més gran de la història

Barcelona
Estats Units

Les actes de la Fed suggereixen que al setembre podria rebaixar els tipus d’interès

Economia

CCOO manté la vaga al Port Olímpic coincidint amb la Copa

Barcelona
Comerç

La Xina investigarà els subsidis a les importacions de lactis europeus

Barcelona
ECONOMIA

La Paeria convocarà una cimera per impulsar la capitalitat hortofructícola de Lleida

Lleida