Atur: un agost “diferent”
La desocupació creix de 1.229 persones, però l'anàlisi subjacent indica una inflexió
Báñez i De Guindos, triomfants per “l'èxit” de les polítiques del govern espanyol
Si les dades de l'atur registrat aquest agost prefiguren un canvi de tendència substancial en l'aspecte més preocupant de l'economia es veurà en els pròxims mesos. Amb tot, malgrat l'escepticisme dels sindicats, el govern català apuntava ahir que, tot i el repunt en les dades del vuitè mes, 1.229 treballadors més sense feina, l'evolució respecte a mesos equiparables d'anys anteriors i, sobretot, el progrés interanual, són una llum per a l'esperança.
Així ho va indicar ahir en roda de premsa el secretari d'Ocupació i Relacions Laborals de la Generalitat, Ramon Bonastre, que va subratllar que l'estadística de l'agost suposa una caiguda interanual de l'1,8%, o sigui 11.224 aturats menys que el 2012, i que ja van dos mesos seguits en què la dada interanual és positiva.
“És el millor agost des de l'any 2000 en termes intermensuals i el millor de la sèrie coneguda si prenem les dades interanuals”, va insistir Bonastre, que no obstant això va comminar a esperar les dades dels mesos vinents per veure si confirmen el possible “canvi de tendència”. Amb tot, sí que es va aventurar a apreciar que “el pitjor ja ha passat”.
Les declaracions de Bonastre també van voler desactivar la comparació amb les xifres de l'atur a l'Estat, que aparentment són millors, ja que intermensualment s'ha reduït de 31 persones (una dada que ahir va desfermar no poca ironia a les xarxes socials). Bonastre va assenyalar que, d'agost a agost, l'Estat ha experimentat un increment d'un 1,6% d'aturats, és a dir, 73.149 persones, fins als 4.698.783.
Pitjor sector: els serveis
Sigui com sigui, a Catalunya hi ha encara 611.658 persones fent cua per trobar feina. Els serveis, sobretot, i la indústria, a una certa distància, han estat els sectors més desafortunats en l'últim mes, amb 3.345 i 727 desocupats més, respectivament. Més bons auguris hi ha hagut en l'agricultura, amb 540 inscrits menys, i en la construcció, amb 392 menys; finalment, també va retrocedir el nombre d'aturats sense feina prèvia, que es va escurçar en 1.911 persones respecte al juliol.
Pel que fa a les apreciacions del govern espanyol, es van moure entre la prudència i el triomfalisme contingut que traspuaven les declaracions de la ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, i del titular espanyol d'Economia, Luis de Guindos. Báñez, concretament, va definir l'evolució de l'atur a l'Estat d'“esperançadora” dins d'un panorama en què “molts espanyols no tenen oportunitat d'assolir una feina”, situació que va qualificar de “preocupant”. En tot cas, la ministra va indicar que la millora mensual del mercat de treball (tot i que només han estat 31 persones, es tracta del primer agost en què hi ha un descens de l'atur des del 2000) es deu a les mesures adoptades per l'executiu espanyol, que confirmen “la sortida de la crisi”. Al seu torn, Luis de Guindos, que va reconèixer que queda per endavant una feina “ingent”, hi veu una “estabilització del mercat de treball” i una “avantsala” per a la recuperació econòmica.
Per tot plegat, l'executiu de l'Estat considera que es tancarà l'any amb una millora superior a la previsió oficial. Báñez va treure importància al fort descens en l'afiliació a la Seguretat Social, 99.069 persones, ja que, va dir, “agost és un mes tradicionalment de pèrdua d'afiliats”.
Els sindicats, escèptics
Als antípodes d'aquesta reflexió es van situar els sindicats i, en menor mesura, les patronals, sempre amb arguments ben diferenciats. En general els agents socials van coincidir a refermar-se en la necessitat de modificar el model productiu i d'implantar mesures d'estímul econòmic, i sobretot del consum, i van remarcar com una de les dades més ominoses l'encara forta caiguda en l'afiliació a la Seguretat Social, que remet a una disminució sensible del nombre de llocs de treball disponibles.
Així, per la UGT, l'atur registrat en els últims mesos a Catalunya ha estat un “miratge”, a causa bàsicament de la temporalitat estival, que al seu torn comporta “precarietat” en els llocs de treball. Coincidint amb aquesta valoració, que va anar acompanyada de la reivindicació d'atenció específica als col·lectius amb més problemes per trobar feina, CCOO va reclamar al govern català que destini fons a compensar les rebaixes en les dotacions estatals a polítiques actives d'ocupació.
En el capítol de les patronals, la CEOE va valorar el component “esperançador” de les estadístiques del Ministeri d'Economia, però no hi va detectar el “punt d'inflexió” que caldria per donar per consolidat un canvi de tendència. Per aquest motiu, com Foment, va reclamar més mesures de flexibilitat. Amb un discurs més optimista, Pimec va comentar que si el ritme de l'agost es manté, es podrà parlar de canvi de tendència.
205.000 persones sense prestació
Les dades sobre les prestacions corresponents al juliol indiquen que 405.414 aturats rebien algun tipus de percepció, fos del tipus contributiu, subsidi o renda activa d'inserció. Això vol dir que aquell mes, 205.015 persones a Catalunya no van cobrar cap mena de prestació. La despesa de totes aquestes prestacions va ser de 393,4 milions d'euros, amb una quantia mitjana de 867,9 euros per beneficiari i mes.
A l'Estat, les prestacions per desocupació van beneficiar 2.876.557 persones (un 2,7% més que el mes anterior i un 1,6% menys que el juliol del 2012). L'import de la nòmina d'aquestes prestacions va ser de 2.439,6 milions d'euros, un 1,54% més que el mes anterior i un 5,9% menys que el juliol del 2012. La taxa de cobertura al mes de juliol es va situar en el 64,54%, enfront del 61,98% del juny. La mitjana dels subsidis estatals és de 821 euros mensuals per perceptor.