Economia

Indo es liquida i ven els seus actius a un fons de capital risc per 1,4 milions

El fabricant de material òptic passa a mans de Sherpa Capital, que mantindrà la producció i el 90% de la plantilla

L'operació, pendent d'autorització judicial

L'empresa de material òptic Indo va presentar ahir als jutjats mercantils de Barcelona una sol·licitud de liquidació acompanyada d'una oferta vinculant de compra del fons de capital risc espanyol Sherpa Capital, que es quedaria els actius productius i més del 90% de la plantilla. Així ho va comunicar ahir l'empresa que dirigeix Joan Sabrià, que ara espera l'autorització judicial per tancar de forma definitiva l'operació.

Indo, que actualment té una plantilla de 432 treballadors, fabrica lents òptiques i maquinària oftalmològica.

El desembre passat va aixecar un concurs de creditors que va presentar a mitjan 2010 i que va deixar el 70% del capital de l'empresa de Sant Cugat del Vallès en mans de la banca, a més d'aplicar un pla de viabilitat que, finalment, no ha aconseguit dur a bon port.

La caiguda del consum en el mercat espanyol ha continuïtat colpejant la companyia, que no aconsegueix sortir de les pèrdues i esquivar els problemes de liquiditat. Aquesta situació ha portat els seus accionistes a acceptar una liquidació i la venda dels actius productius (vegeu informació adjunta) a Sherpa per 1,4 milions d'euros, incloent-hi les filials de Portugal i el Marroc. Bankia és el principal creditor del grup, amb un 36% del passiu, seguit del Santander (27%) i el BBVA (23%).

Fundat l'any 2010, Sherpa Capital és un fons de capital risc especialitzat en les reestructuracions d'empreses i a “donar-los suport a llarg termini”, segons va ressaltar ahir a través d'un comunicat.

Continuïtat directiva

“L'operació permetrà salvaguardar més del 90% dels llocs de treball i la companyia continuarà operant amb normalitat i garantint el servei als seus clients durant tot el procés”, va afirmar ahir Indo en el comunicat, que subratllava que la nova etapa continuarà comandada per Sabrià i el seu equip directiu.

Indo va tancar l'exercici passat amb un volum de negoci de 43,3 milions d'euros, un 14,7% menys que l'any anterior, per la caiguda de les vendes en el mercat espanyol. Aquesta situació va generar unes pèrdues d'explotació de 4,36 milions d'euros, un 44% menys.

LA XIFRA

43,3
milions d'euros va facturar Indo l'any passat, un 14,7% menys, amb pèrdues d'explotació de 4,36 milions.

Plantes a Parets i el Papiol

Durant l'última dècada, el grup de material òptic Indo, que en el seu accionariat ha arribat a aplegar conegudes famílies de la burgesia catalana, com ara els Cottet, els Colomer i els Guerrero (expropietaris de l'asseguradora Aresa), ha mirat de reinventar-se. Primer fabricant a l'estranger i, més concretament, invertint en fàbriques a les emergents Tailàndia i la Xina, uns projectes que no van reeixir. Un fracàs que va portar l'empresa a traspassar el negoci de muntures d'ulleres –se'l va quedar el seu exdirector general Antoni Olivella– per centrar-se en la producció de més valor afegit, que són les lents i el material per a òptiques. Amb presència a 80 països, els centres de producció d'Indo són a Parets del Vallès, on té el taller per a maquinària oftalmològica, i el Papiol, on fabrica les lents per a les ulleres. Aquest últim producte també el fabrica en una planta del Marroc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.