Economia

CHEN BO

VICEDIRECTOR DEL CENTRE PER A LA ZONA DE LLIURE COMERÇ DE XANGAI

“Crearem un centre financer i comercial global”

“Hi ha hagut una forta oposició al projecte per part de l'ala conservadora”

“Avancem cap a la plena liberalització de l'economia”

“La banca ha de ser més eficient per sobreviure”

El professor Chen Bo (Wuxi, Xina, 1977) imparteix classes a la Universitat de Finances i Economia de Xangai. Chen és el vicedirector del centre de recerca sobre la nova zona de lliure comerç de Xangai, creat per la Universitat per analitzar els efectes de l'experiment econòmic per al desenvolupament xinès.

Malgrat ocupar només 28 quilòmetres quadrats, la nova zona de lliure comerç de Xangai suposa una petita revolució dins l'economia xinesa, encara fortament intervinguda per l'Estat. L'investigador Chen Bo, que analitza els efectes que tindran les noves normes a l'àrea, explica els motius i els objectius que s'amaguen darrere l'últim experiment econòmic de la Xina.

Quines són les principals novetats de la zona de lliure comerç?
A l'àrea s'hi durà a terme una reforma radical en el camp administratiu, de la direcció econòmica i en diverses indústries, seguint una estratègia d'obertura. El que volem és liberalitzar el control econòmic. Per exemple, s'aplicarà una política de lliure comerç pel transport marítim internacional, menys control en les importacions i exportacions, i també disminuirà la intervenció en el sector financer. Alhora, es rebaixarà el control sobre el compte de capital i es permetrà el lliure intercanvi del iuan.
S'espera que Xangai es converteixi en un nou centre financer i comercial mundial, com Hong Kong o Singapur?
És el principal objectiu, malgrat que el primer ministre xinès, Li Keqiang, no ho hagi anunciat obertament. Volem esdevenir un centre global financer, comercial i de transport de mercaderies, i la zona de lliure comerç és un pas ferm en aquesta direcció. No obstant això, Li Keqiang ha hagut de fer front a una forta oposició de l'ala conservadora del Partit Comunista Xinès per tal d'establir aquesta primera zona de prova i, de moment, vol evitar el debat sobre el futur de la ciutat.
Espera que zones semblants apareguin a altres punts de la Xina?
Sí, si l'experiment té èxit, es crearan àrees semblants. Ja hi ha sis ciutats que han presentat candidatura per implementar les seves pròpies zones de lliure comerç. Com ha passat altres vegades, crec que a la llarga s'adoptaran aquestes reformes com a part de la política econòmica nacional.
Un dels principals canvis projectats és l'avanç cap a la liberalització del mercat financer. Què suposarà, pels grans bancs estatals xinesos?
Aquestes institucions es troben entre els principals bancs del món, però són els únics que confien en la diferència entre els tipus d'interès [controlada per l'Estat] per guanyar diners. Els bancs xinesos són grans gràcies a les proteccions estatals, que ara s'aboliran. Esperem que s'ajustin al nou panorama per ser més eficients i sobreviure a la competència internacional.
Beneficiarà l'obertura de la zona de lliure comerç als intercanvis regionals?
Segons la meva opinió, una de les principals raons per establir la zona de lliure canvi de manera tan urgent és per poder entrar a les negociacions del tractat de lliure comerç de l'Aliança Transpacífica (TPP, en les seves sigles en anglès). Segons les previsions de la TPP, el 2020 tots els països membres de l'acord han d'estar completament oberts al comerç internacional. Per tant, la Xina ha de començar a experimentar amb zones econòmiques com la de Xangai.
Cal veure aquest nou experiment com un pas més cap a la plena liberalització del mercat xinès?
Sí, confio que estem avançant en aquest sentit, però ara comença la fase més delicada, ja que afecta els interessos de sectors molt propers al govern. Malgrat tot, no ens queda més temps per posposar aquesta reforma.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.