L'empresa de venda de tonyina Frime es vol obrir a la Península
La firma, líder en el seu sector, s'ha especialitzat també en la venda de peix espasa i cefalòpodes pescats arreu del món
L'empresa Frime, de venda de tonyina, peix espasa i cefalòpodes i amb seu a Arenys de Munt, va inaugurar fa poc les noves instal·lacions que concentren tota la producció de la firma a Catalunya. Al municipi maresmenc es concentra tota l'activitat vinculada a la tonyina i el peix espasa, una matèria primera que es pesca arreu dels oceans i mars del planeta. La sípia, el pop i el calamar (frescos, en conserva i semiconserva), en canvi, es treballen en una altra fàbrica situada a Mercabarna.
El gerent de la marca, Salvador Ramon, explica que des del 1977 Frime ha fet camí per consolidar-se com una empresa amb personalitat pròpia en el sector, amb una projecció eminentment internacional, atès que el 90% de la seva producció s'exporta i només un 10% es queda a Catalunya. El peix que arriba a Arenys de Munt és trossejat, conservat i envasat seguint les tècniques més capdavanteres per garantir-ne la màxima frescor, ja que les peces hauran de viatjar molts quilòmetres abans no arribin al client final. “La distància no és cap obstacle per a nosaltres perquè garantim que els productes que fa Frime tenen entre dotze i quinze dies de consum preferent”, assenyala el màxim responsable de l'empresa. Els principals clients de Frime són supermercats, distribuïdors, petits comerços i restaurants. Un total de 400 repartits pels cinc continents.
Salvador Ramon destaca les xifres diàries que es mouen a les instal·lacions d'Arenys de Munt, on l'activitat comença a les sis del matí del dilluns i no s'atura fins a les sis de la tarda del dissabte. “Produïm 25 tones de peix cada dia, unes 500 mensuals”, indica, i hi afegeix que disposen de 25 referències diferents de producte que inclouen, per exemple, lloms, filets i ventresques. “De la tonyina se n'aprofita gairebé tot”, assegura.
Un dels productes estel·lars de la firma és el llom de tonyina fresc, envasat i a punt per cuinar. Les peces que es distribueixen des d'Arenys de Munt es mouen en un marge de preus que va dels 2 als 60 euros. “Són qualitats diferents per a clients diferents, però tots volen gaudir d'un material d'excel·lència”, explica. L'especialització de Frime a servir tonyina i peix espasa respon a una evidència sense discussió possible: aquests dos peixos són coneguts i es consumeixen en grans quantitats arreu del món. En aquest sentit, Salvador Ramon recorda que el consum de sushi s'ha anat imposant a totes les taules.
Recerca
Mantenir-se com a marca líder en el sector a escala europea és prioritari per a l'empresa, i també ho és obrir nous mercats que, tot i ser propers, fins ara s'havien deixat de banda. “De cara al 2014 volem introduir-nos a Espanya i Portugal per donar-nos a conèixer i augmentar l'actual cartera de clients”, afirma Salvador Ramon, que hi afegeix que també s'intensificarà la presència de l'empresa als Estats Units i es millorarà la distribució actual.
Uns orígens vinculats al peix
Els orígens de Frime com a empresa familiar es remunten al 1936 i a la ciutat de Barcelona, on l'avi tenia una peixateria al mercat de la Boqueria. El pare, Salvador Ramon, va començar treballant per a una empresa majorista de peix que va acabar comprant i que marcaria el futur de l'empresa actual. “El nostre objectiu principal va ser des del primer moment produir allò que veníem, sense passar pels intermediaris. Convertir-nos en industrials i donar valor a la nostra marca”, constata el gerent de Frime, que destaca la “gran vàlua” de l'equip humà de la firma.
L'empresa de venda de tonyina Frime es vol obrir a la Península