Economia

S'apropa un acord als EUA

Als Estats Units el conflicte polític al voltant del finançament de la despesa del 2014 i de la revisió a l'alça del límit de deute continua dominant els mercats. Les últimes declaracions de republicans i Obama sobre la seva disposició a acceptar una extensió de fins a 6 setmanes i continuar amb les negociacions incloent els pressupostos (mostrant-se menys intransigent sobre la necessitat de posar fi abans al shutdown i d'apujar el límit de deute) i evitar així el default s'ha rebut molt positivament i ha insuflat optimisme en els mercats. A més, convé recordar que molt probablement, si se sotmetés a votació en el Congrés una proposta de prorrogar la despesa del 2013 i augmentar el límit de deute sense condicions, aquesta seria aprovada amb els vots dels demòcrates i dissidents republicans que no es troben còmodes amb la situació actual (i es mostren més sensibles a la caiguda en la intenció de vot al partit Republicà per aquesta mateixa raó).

També als Estats Units es van publicar les actes de la Fed que reflecteixen la falta de consens entre els membres sobre la decisió de retardar el tapering. El fet que la decisió es fonamentés en la necessitat de veure millores en les dades macroeconòmiques (que podrien veure's impactades pel shutdown) i el nomenament de Yellen com a pròxima presidenta, ha dut al mercat a retardar les expectatives fins a desembre-gener. Per altra banda, la setmana passada també es va publicar l'informe semestral de l'FMI, revisant les seves previsions econòmiques globals per al 2013-14. En relació amb l'última actualització de juliol del 2013 es revisen a la baixa les expectatives de creixement global (des de +3,2% fins a +2,9% per al 2013 i des de +3,8% fins a +3,6% per al 2014) destacant un menor ritme de creixement en emergents (amb revisions a la baixa més grans per a l'Índia). També es ressalta el risc global que suposa la no-elevació del límits de deute en EUA i l'impacte de la retirada de les polítiques monetàries no convencionals (que durà a fortes pèrdues en les carteres de bons).

Pel que fa a Espanya, a part de revisar lleugerament a l'alça el creixement, destaca la visió més negativa sobre el mercat laboral espanyol (es revisa la taxa d'atur per al 2013 des del 27% fins al 26,9%, però a l'alça per al 2014 des del 26,5% fins al 26,7%, per l'objectiu del govern del 26,6% i 25,9% respectivament). No obstant això, millora la previsió de dèficit públic (5,78% el 2014) tot i que manté que no s'arribarà a l'objectiu del 3% fins al 2017 (quan el compromís del govern amb Brussel·les era el 2016). També és positiva l'anàlisi sobre la banca, que reflecteix que les provisions cobreixen les pèrdues potencials en un escenari estressat. Pel que fa a renda variable, l'S&P 500 acumula una caiguda del 10% des dels màxims del 18 de setembre passat i que els nivells actuals comencen a ser atractius des del punt de vista fonamental a mitjan termini. No obstant això, i a pesar de l'últim gir en les declaracions, persisteix el risc d'apurar els terminis, i el moment d'entrada només vindrà dictat per un acord als EUA, independentment del nivell assolit (per sota de 1.630 punts el següent suport estaria entorn dels 1.550 punts).

Fins i tot un acord de pròrroga en el límit de deute no soluciona el problema del shutdown sinó que, per contra, pot fins i tot allargar-lo i tenir conseqüències encara més negatives quant al creixement. L'Eurostoxx 50 torna a màxims gràcies al flux de fons (tornada de la liquiditat a la renda variable després de la sortida d'agost i continuïtat en el transvasament des de renda fixa en menys mesura): la possible resolució del conflicte als EUA només hi ajuda marginalment ja que gairebé no s'havia corregit abans, i un possible retard en el tapering tampoc sembla que en sigui el principal catalitzador (considerant l'evolució lleugerament a la baixa dels emergents). A aquests nivells percebem cert risc per als resultats del tercer trimestre ja que només una millora significativa en el guidance de les companyies donaria sostenibilitat a l'últim ral·li des del punt de vista fonamental. De fet, les estimacions d'augment de beneficis per acció del tercer trimestre del S&P 500 han estat retallades des del +4,8% al principi de setembre al +4,4% actual; en l'Eurostoxx, des del -10,8% al -11,7%, i en l'Eurostoxx 50, al -11,3% des del -9,5%.

Nicolás Fernández és director d'Anàlisi del Grup Banc Sabadell



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.