Economia

Tretze casos familiars

Les persones que viuen al bloc de Salt agraeixen les mostres de suport rebudes i mostren la seva alegria un cop s'assabenten que el desallotjament està aturat

La notícia els sorprèn a primera hora del matí, després d'uns dies de nervis i amb una multitud de gent congregada al voltant de l'edifici ocupat des de fa més de sis mesos

No podia pagarun habitatge i unes amigues li van parlar del bloc de Salt, on es va traslladar

Van ser les abraçades i els inicis dels plors que van posar en evidència que alguna cosa passava. Havia arribat alguna informació cabdal a mans de l'advocat de la PAH, Benet Salellas. Eren pocs minuts després de les vuit del matí i centenars de persones restaven a fora del bloc de Salt. Entre elles hi havia la Doris i la Mariama, dues de les dones que viuen al bloc i que s'abraçaven a altres membres de la PAH Girona amb cara d'haver-se tret un gran pes de sobre. L'advocat els acabava de comunicar que el Tribunal d'Estrasburg havia ordenat aturar el desallotjament. “Estem molt emocionats. Ara comença una nova història i seguirem lluitant per aconseguir uns drets socials reals per a tothom”, afirmava la Doris poc després de conèixer la notícia. Emoció i gratitud als centenars de persones que s'havien traslladat des de diferents indrets de Catalunya, sobretot, i de la resta de l'Estat. “Gràcies per tot el suport que hem rebut”, repetia també la Bouchra, embarassada i que viu amb el marit i el fill de set anys a l'edifici i que ahir s'enfrontava al tercer desallotjament en dos anys a Salt. “Avui, he dormit una mica, però el meu marit, no i el nen, ahir, estava una mica preocupat, però ara ja no”, hi afegia aquesta dona de 30 anys que va arribar a Salt procedent del Marroc l'any 2005 en un procés de reagrupament familiar. El seu marit, que treballava en el sector de la construcció, es va quedar a l'atur i fa quatre anys que no treballa de manera contínua. “Els darrers dies hem tingut molta pressió, molta feina; ara celebrem la notícia”, explicava la Bouchra, a qui, de tant en tant, se li escapava una llàgrima. I a la Jariya i la Mariama, dues dones procedents de Gàmbia que viuen al bloc amb els seus fills respectius. La Jariya, de 37 anys, amb dos fills de 15 i 4 anys i amb el marit a Gàmbia, on va tornar fa un any i mig després de quedar-se a l'atur i on té també dos fills més. Ella va arribar a Salt el 1998 i, fins aquest mateix any, treballava fent tasques de neteja, però ara ja no. No es podia pagar un habitatge i unes amigues li van parlar del bloc de Salt, on es va traslladar fa quatre mesos. Un cas semblant al de la Mariama, de 24 anys i amb tres nens, que fa tres mesos va anar a viure al pis després que el seu home també marxés a treballar fora.

La presència majoritària femenina al bloc de Salt és una constatació. De fet, quan parlen de les decisions de grup, la portaveu de la PAH-Girona, Marta Afuera, sempre parla en femení. La Núria n'és una altra de les ocupants. És al bloc amb els seus fills de 14 i 15 anys des del juliol passat. Explicava que ha recorregut totes les institucions buscant una sortida, però que, a Girona, el tema de l'habitatge està molt malament. “No hi ha pisos socials. Estan plens”. La Núria, de 45 anys, relatava que fa nou anys que és a Girona i que les institucions l'han ajudat molt en altres temes, però que pel que fa a habitatge és molt difícil. “La notícia és un respir. Confio en la justícia de fora, no en la d'Espanya.” I hi afegia: “El que fan és immoral.” Una altra dona, la Míriam, de 31 anys, que ocupa un dels pisos on viuen quatre joves, deia, amb llàgrimes als ulls i la veu entretallada, que sobretot s'alegrava de la decisió del tribunal europeu pels nens i les famílies.

Totes aquestes dones explicaven la seva història en una roda de premsa multitudinària i improvisada a la part del darrere del bloc ocupat. El mateix espai on la nit anterior s'havia col·locat un escenari per als concerts i on, habitualment, campen quatre gallines i un gall (que han batejat amb el nom de Torramadé, cognom de l'alcalde de Salt). De soroll de fons, els crits i els xiulets a l'altra banda del carrer del més de miler de persones que celebraven la notícia.

Tretze
famílies –divuit nens i divuit adults– viuen al bloc de Salt. Fins fa unes setmanes, el nombre de famílies que hi residien era de setze, però l'anunci de l'imminent desallotjament va fer que tres d'elles decidissin marxar i buscar altres alternatives, expliquen des de la PAH-Girona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Economia

Apartur recorrerà a la UE contra l’eliminació de llicències de pisos turístics a Barcelona

Barcelona
Economia

Barcelona pujarà al màxim el recàrrec de la taxa turística, fins a 4 euros per nit

Barcelona

El port de Mataró, l’espai on no hi cap ni una agulla

Mataró
ECONOMIA

L’aeroport d’Alguaire acull simulacions de rutes logístiques amb drons

Lleida
Energia

La hidroelèctrica de Sant Quirze de Besora serà pública a partir del 31 de juliol

Sant Quirze de Besora
Economia

Catalunya creixerà un 2,6% aquest any, segons el BBVA

barcelona
Unió Europea

La inflació a la zona euro es modera una dècima al juny, fins al 2,5%

Barcelona

Noel creix un 16 per cent el 2023 i factura 638 milions d’euros

SANT JOAN LES FONTS
ECONOMIA

La plantilla de Vodafone accepta el preacord sobre l’ERO per a 898 persones

Barcelona