Dispositius per al cor revolucionaris
Ivascular investiga i fabrica a Sant Vicenç dels Horts productes innovadors per tractar les malalties del sistema cardiovascular
En els primers anys d'aquest nou segle, en què imperava la cultura del diner fàcil a través de les operacions immobiliàries, un grup d'amants de les tecnologies i la investigació es bolcava en un projecte que va suposar la constitució de l'empresa Ivascular. Així explica Lluís Duocastella, director general de la companyia, la gènesi i alhora filosofia d'una empresa que té seu a Sant Vicenç dels Horts i que ha rebut una inversió de 15 milions d'euros de companyies tan prestigioses al món mèdic, farmacèutic i de l'enginyeria com Kern Pharma, Demilec, Ames, Cardiva i LVD. A Duocastella li agrada dir: “No som una empresa, som un projecte”, i el cert és que en aquests moments Ivascular està eminentment preocupada a invertir en investigació de sistemes que serveixin per tractar les malalties cardiovasculars. Per exemple, pròtesis que substitueixen el material metàl·lic pel biodegradable i mecanismes d'alliberament local de fàrmacs.
Duocastella és l'ànima del projecte, però defensa que “és fruit de la suma de voluntats de gent que creu en la recerca i la innovació”. Ell és químic de professió i després de 30 anys treballant en l'àmbit dels polímers aplicats a les pintures i adhesius va pensar que havia arribat l'hora de posar els seus coneixements al servei de la medicina. Duocastella ha aconseguit envoltar-se d'un equip de 40 persones entre les quals hi ha enginyers, biòlegs, químics, bioquímics, farmacèutics i comercials, que investiguen la creació de nous dispositius assessorats per metges i hospitals. A més, col·laboren de forma indirecta amb el CSIC i universitats. Així mateix, el director general d'Ivascular es mostra satisfet de la inversió de 15 milions d'euros que han fet les empreses i que els permet investigar sense la pressió d'un deute bancari. “El 90% dels diners dels tres primers anys han estat destinats a la recerca. Quan estiguem consolidats dedicarem entre el 20% i el 30% del pressupost a la investigació i desenvolupament”, assenyala Duocastella.
El 2015 és la data prevista per tenir al mercat tots els productes que Ivascular està desenvolupant. Alguns es van començar a vendre el gener passat, mentre que altres estan pendents de la certificació que els permeti sortir al mercat. En total, l'empresa tindrà en dos anys un catàleg de 14 famílies de productes —ara en té sis—. Ivascular preveu tancar el 2013 amb una facturació de 2,5 milions d'euros, xifra que arribarà fins als 20 milions d'aquí a dos anys.
Ivascular treballa per tractar tot el sistema vascular –el coronari, el perifèric i el neurovascular– i segons el seu director general el personal de l'empresa està immers en “projectes molt innovadors i revolucionaris, perquè investiguem un tipus d'implantament basat en material biodegradable”. Els stents, una pròtesi que obre les artèries i evita així l'infart, estan habitualment fets de metalls com ara l'acer inoxidable, el cobalt-crom i el nitinol. “Nosaltres estem treballant en l'ús de material biodegradable, que acaba desapareixent i deixa l'artèria com estava abans de la malaltia i no deixa en el cos un producte estrany.” Ivascular preveu posar aquest producte al mercat el 2017.
L'empresa també està investigant sistemes d'alliberament local de fàrmacs al sistema vascular, ”un sistema molt prometedor que es comença a aplicar a malalts afectats de càncer i traumatismes”, segons Duocastella. El benefici consisteix en el fet que s'aplica el medicament de forma local, al punt necessari, de manera que s'eviten efectes secundaris com els que provoca, per exemple, la quimioteràpia.
L'empresa està esperant la certificació d'aquests productes per poder sortir al mercat. El director general d'Ivascular explica que ja hi ha moltes empreses que venen aquests dispositius “però només n'hi ha un parell que facin tot el procés de forma integrada”, com Ivascular. “La tecnologia és nostra, de manera que tenim una capacitat per desenvolupar molt ràpida. Això fa que siguem molt àgils.” El director general de la companyia afirma que Ivascular “és una empresa petita, però tindrem un gran desenvolupament en el futur”, diu.
Al Brasil, Rússia i l'Índia
R.M.B.Ivascular ja ha començat el procés d'expansió, ja que fa un any va obrir una delegació al Brasil. En el futur la companyia vol tenir fàbriques al Brasil, Rússia i l'Índia, països amb molta població i perspectives de creixement econòmic. El director general d'Ivascular, Lluís Duocastella, raona que les malalties cardiovasculars afecten tothom, i que la població europea representa només el 10% del conjunt mundial. “Amb el temps els costos dels medicaments baixaran i els habitants d'aquests països tindran cada cop més accés a la sanitat”, assenyala Duocastella, que calcula que la demanda sanitària en aquests països creixerà un 15% en els propers 10 anys mentre que a Europa i als Estats Units quedarà estancada.
Dispositius per al cor revolucionaris