REGINA SANTAMARIA
GERENT DEL LLEGAT DE CAN FABES
“Els cuiners que guanyen diners no tenen un 3 estrelles”
en la meva passió
El mític Can Fabes de Sant Celoni tancava aquest estiu incapaç de sobreviure sense l'empenta del seu principal combustible: el portentós Santi Santamaria (mort el febrer del 2011). El restaurant sol facturava prop d'un milió d'euros a l'any i sumant-hi tot el grup, que incloïa assessorament de restaurants a Dubai, Singapur, Barcelona, Madrid i Toledo, se n'anava als dos milions. La seva filla ha batallat per tirar el negoci endavant, però va decidir baixar la persiana abans de ser engolida per una espiral de deute.
Despenjar-se, o caure, del cel estrellat
M.r.cKoldo Royo és un cuiner basc que va regentar durant anys un popular i reputat restaurant (una estrella Michelin) en ple passeig marítim de Palma de Mallorca. La seva traça amb les cassoles li va permetre fer-se un nom en el panorama culinari de l'Estat i va ser dels primers cuiners a tenir una pàgina web pròpia a internet i a presentar programes de cuina a televisió. Avui en dia ha deixat enrere tot aquell glamur i es dedica a vendre hamburgueses i entrepans de salsitxa des d'una rulot que té estacionada a l'aparcament d'un hipermercat. Telefònicament, Koldo Royo explica que “el 2008 jo vaig tancar preveient el que ens venia a sobre. Abans ja havia condicionat un bistró (petit establiment de preus més populars) a la planta baixa i mantenia el restaurant gastronòmic a dalt. Això a Michelin no li va agradar però vaig advertir que, si no posàvem locals assequibles, ens quedàvem sense clientela”.
El cuiner, que considera l'experiència de la rulot d'entrepans com “un experiment davant possibles noves formes de negoci”, diu que va estar al capdavant d'una cuina gastronòmica “durant 22 anys i allò em va donar diners, però aquella època s'ha acabat. Els restaurants amb estrella ara ho tenen complicat i si no fixa't com fan banquets i casaments i com els cuiners es dediquen a fer assessoraments i a publicar llibres”.
Renunciar a l'estrella.
Per renunciar a figurar en el rànquing de Michelin n'hi hauria prou de no facilitar aquestes dades quan són demanades però Carreño, malgrat que admet que algunes vegades s'envien fora de termini o mal complimentades, insisteix que “no tinc constància que hi hagi hagut una renúncia expressa”.
Un equip de 12 inspectors que actuen des de l'anonimat (“no s'identifiquen mai, excepte si han de fer alguna visita a la cuina”), amb independència (“paguen sempre les factures”) i amb criteris homogeneïtzadors (“els paràmetres estan determinats, són únics arreu del món”) s'han encarregat els darrers mesos de fer la guia 2014, que serà presentada el dia 20 d'aquest mes al museu Guggenheim de Bilbao.