Economia

La gran empresa paga el 8%

La reforma fiscal limitarà les deduccions en l'impost de societats per augmentar la recaptació

El tipus efectiu del 8% contrasta amb el 30% del nominal

Els grans grups són els que més
es beneficien de les deduccions


L'impost de societats; és a dir, el que paguen les empreses d'acord amb els seus beneficis, tampoc s'escaparà de la gran reforma tributària que prepara el govern de Madrid amb vista a l'any vinent. Encara que té un tipus nominal del 30%, el tribut presenta a la pràctica un tipus efectiu molt més reduït a conseqüència de les nombroses deduccions de què gaudeixen les empreses. Així, diverses fonts governamentals assenyalen que l'impost de societats, que grava els guanys de les empreses, acaba situant-se finalment entre el 8% i el 4%.

Així, els plans del ministre d'Economia, Cristóbal Montoro, passen per una rebaixa del tipus nominal, que resultaria compensada per una reducció de les deduccions ara per ara vigents. A conseqüència d'això, el tipus nominal s'acostaria al tipus efectiu i, en tot cas, seria superior al percentatge d'entre el 4% i el 8% que abonen ara les empreses com a pagament d'impostos sobre els seus beneficis.

Ahir mateix, en el ple del Congrés, Montoro va fer un repàs del gravamen real d'aquest impost en els últims anys. D'aquesta manera, va assegurar que en l'any 2004, amb el PP al govern, les grans empreses i els grups consolidats pagaven un tipus efectiu de l'impost de societats que estava entre el 14% i el 15% i que, després de dos mandats socialistes “no arribava ni al 5% de mitjana”. “Moltes grans empreses no pagaven societats amb el PSOE; aquesta és la realitat i des que governem nosaltres aquestes empreses paguen més”, va afirmar el ministre Montoro; fins i tot, va atrevir-se a posar xifres a aquesta afirmació, assenyalant que el 2011 la mitjana del tipus efectiu estava en el 3,8% i que ara arriba al 8%. “Això ha permès que en aquest exercici l'aportació d'aquest grup de contribuents sigui 4.800 milions d'euros superior a la de fa un any, malgrat la recessió”, hi va afegir Montoro.

Entre els anys 2007 i 2012, uns exercicis presidits per l'actual crisis econòmica, la recaptació per societats ha experimentat una forta davallada. Si el 2007 els ingressos tributaris per aquest impost s'elevaven a 44.823 milions d'euros, l'any passat la recaptació per societats es limitava a 21.435 milions d'euros; és a dir, una davallada en aquest període del 52,2% (vegeu gràfic adjunt). Cal subratllar, no obstant això, que bona part d'aquesta reducció és deguda a la forta reducció dels beneficis empresarials experimentada en aquest període i només una petita part es podria explicar per un increment de les deduccions en societats, a les quals al·ludia el ministre.

Sigui com sigui, des d'Hisenda ja fa temps que s'estudia una limitació de les deduccions per augmentar els ingressos per aquest tribut i, sobretot, per endreçar el tipus nominal amb l'efectiu. Una mesura que, a més, afectarà principalment les grans companyies que, a causa de la seva dimensió i dinamisme, són les que majoritàriament més espremen els diferents mecanismes que donaven dret a beneficiar-se de les diverses deduccions recollides en la llei. En aquest sentit, el ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, ja va assegurar l'octubre passat que el govern espanyol vol incrementar el tipus efectiu que paguen les grans empreses perquè arribi a “una situació equitativa” entre aquestes i les pimes.

La reforma a fons de l'impost de societats ha estat, igualment, aconsellada per diversos experts en la matèria i, especialment, per les diferents organitzacions i associacions d'inspectors d'Hisenda. “L'impost de societats és un impost en crisi i necessita una reforma urgent i en profunditat”, ha assenyalat en més d'una ocasió l'Organització d'Inspectors d'Hisenda.

Rebaixa de l'IRPF

Per altra banda, el titular d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va assenyalar ahir en una entrevista al diari nord-americà The Wall Street Journal, que l'executiu espanyol té la intenció de modificar aquells impostos que “menys toquin l'activitat econòmica”. “L'escenari econòmic no dóna capacitat de despesa”, va afirmar.

Segons va explicar Montoro, la reforma fiscal preveu augmentar els ingressos de l'Estat fins al 38% del PIB pel 2015 i, entre altres mesures, eliminarà “els buits” en l'impost de societats i afegirà taxes mediambientals que contrarestaran l'efecte de la prevista retallada de l'IRPF.

“Sous miserables”, segons Pimec

El president de la patronal Pimec, Josep González, va reconèixer ahir que moltes empreses han aprofitat la crisi i la reforma laboral per imposar salaris “indignes”, una mala pràctica, va advertir, que està “bastant generalitzada” i que no ajuda a la competitivitat. En una trobada amb la premsa, González també va reclamar que es potenciïn i flexibilitzin els contractes a temps parcial, i va lamentar l'alt nombre d'expedients de regulació d'ocupació que anul·len els jutges. Segons el president de Pimec, la reforma laboral ha comportat un procés d'ajust salarial que encara no ha conclòs. Tot i això, va admetre que “moltes vegades” les empreses, tant les grans com les pimes i de qualsevol sector, han aprofitat el nou context econòmic i laboral per pagar sous “miserables”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia