Empreses

Rotecna factura el 70% dels seus ingressos gràcies a l'exportació

L'empresa dedicada a fabricar equips i instal·lacions porcines és una de les líders mundials del sector i ven a més de 70 països.

En aquest sector som com la Coca-Cola, som a tot el món

Rotecna és una de les empreses líders al món en el sector porcí i concretament en la fabricació i venda d'equips i instal·lacions per a les granges. Va néixer a Agramunt (L'Urgell) ara fa 23 anys i s'ha especialitzat en la producció de tot tipus d'elements per a les granges de porcs.

Amable Izquierdo, director general de Rotecna, explica que no construeixen granges ni fan projectes claus en mà, però sí que són fabricants de tot el que un ramader porcí necessita i “amb un esforç constant per la innovació”. L'empresa té més de 300 motlles de peces dels seus productes, cosa que vol dir que dissenyen i fabriquen cada article del principi al final i cada any desenvolupen 4 o 5 productes nous, segons Izquierdo. Així, el departament d'R+D, dotat amb sis persones, no para de treballar i “inventar” nous productes o millorar els ja existents. L'empresa d'Agramunt ja té registrades més de 50 patents.

Això fa que Rotecna s'hagi situat al capdavant del mercat de subministraments de porcí i que exporti a més de 70 països. Aquest mercat exterior ja li suposa un 70% de la facturació, tot i que el director general explica que enguany aquest percentatge s'ha reduït al 60% a causa de l'augment de vendes a l'Estat espanyol. La causa és l'adequació de totes les granges de porcs d'Espanya a les noves normes de benestar animal que ha dictat Europa. Aquesta nova directriu comunitària ha obligat a reformar i millorar les instal·lacions porcines i, per tant, a adquirir nous equipaments. Però per al 2014, Rotecna preveu tornar a aquest 70% de facturació exterior.

Aquesta aposta internacional fa que el 80% de la plantilla destinada a oficines tingui un bon nivell d'anglès i l'empresa ha organitzat cursos d'aquest idioma en els darrers tres anys per afavorir la relació amb els clients.

A més, el descens en els preus dels cereals i, per tant, dels pinsos ha anat acompanyat de bons preus i cotitzacions de porcí, una situació que ha permès als ramaders refer-se econòmicament d'uns anys difícils i afrontar aquestes inversions i millores.

L'empresa d'Agramunt fabrica, entre d'altres articles, tremuges, plats, distribuïdors d'alimentació, dosificadors, abeuradors, terres o tanques, i la major part d'aquests productes són de plàstic. Entre les novetats del 2013 destaca un sistema de cobertes per crear un microclima a les truges paridores i per al creixement dels mamellons. El producte emblemàtic és la tremuja d'engreix grow feeder. Va ser el primer producte de Rotecna a sortir al mercat i des d'aleshores se n'han distribuït més de 700.000 unitats a tot el món.

Amable Izquierdo afirma: “Els nostres productes són com la Coca-Cola del porcí i són presents a tot el món i a tots els distribuïdors i sense exclusives perquè són productes bàsics que tothom del sector necessita.”

En un principi fabricaven en metall i alguna cosa en formigó, però per costos, manteniment i transport es van especialitzar fa anys en injecció de plàstic.

Enguany han adquirit uns terrenys contigus per ampliar la fàbrica. Així, l'empresa disposa ja de 35.000 metres quadrats de terreny i uns 16.500 d'edificats. I també ha invertit dos milions d'euros en una nova màquina d'injecció de plàstic per fabricar peces de gran format. Amb aquesta incorporació tècnica tota la fabricació passa a fer-se al 100% a Agramunt.

Amb vista al futur, Amable Izquierdo explica que els objectius són reforçar la innovació i el disseny, la internacionalització i el servei als clients, “que són els eixos bàsics de l'empresa”. Però ja treballen en la reducció de costos per a la pròpia empresa i per als ramaders, explorant amb plàstic alimentari, adaptant els productes a les normes cada vegada més exigents de la UE i de cada país on exporten o, en definitiva, millorant la competitivitat, ja que “en preus no pots competir perquè avui a la Xina poden copiar i fabricar més barat que qualsevol, però en qualitat, innovació i servei mantenim el prestigi de la nostra marca”, segons el director general de Rotecna.

Al 2012 van tancar amb una facturació de 24 milions d'euros i al 2013 amb 27,5, un 15% més, mantenint el creixement anual.

Rotecna va ser fundada l'any 1991 pel seu president, Gener Romeu, amb l'objectiu de donar resposta a les necessitats dels grangers a l'hora d'equipar les seves explotacions. Avui és una de les empreses líders en el seu sector, ampliant catàleg de productes, amb disseny propi i exportant.
Facturació
27,5 M€
Treballadors
130
Any de fundació
1991


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Naturgy consolida resultats rècord amb uns beneficis de 1.043 milions d’euros el primer semestre

barcelona
economia

El Sabadell dispara el benefici un 40,3% fins assolir un rècord de 791 milions de beneficis

barcelona
economia

Els contractistes d’obres lamenten que la construcció continuï perdent pes a l’economia catalana

barcelona
HABITATGE

Més de mil euros de lloguer per un pis a dotze pobles del Maresme

Mataró
ECONOMIA

Els esports nàutics atrauen més turisme estranger a Barcelona

Barcelona

ITC guanya potència amb l’entrada en el grup Verder

Santa Perpetua de Mogoda
Carmen Sánchez
Directora del Consorci de teràpies digitals DTx

“«Start-ups» de noves teràpies digitals han hagut de marxar”

Barcelona

Sense ensurts en l’estratègia a borsa d’aquí a final d’any

Barcelona
ECONOMIA

Les exportacions creixen un 6,1% al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre però el balanç segueix negatiu

Tarragona