Economia

Camp

Aquest any, hi ha fesols de Santa Pau

Se n'han recollit unes seixanta tones i la qualitat és molt bona

La Fira del Fesol se celebra el proper cap de setmana

Aquest any sí que hi ha fesols de Santa Pau. Després que, per causes climàtiques, l'any passat pràcticament no se'n van collir, la collita d'aquest any volta les seixanta tones i, a més, la qualitat és molt bona. Ho ha avançat el president de l'Associació de Cultivadors de Fesols de Santa Pau, Lluís Sunyer, una setmana abans de la celebració de la tradicional Fira de Sant Antoni i de la Fira del Fesol. Sunyer ha explicat que l'estiu ha estat relativament fresc i plujós i això ha afavorit que la quantitat i la qualitat de la collita hagin estat molt bones. L'únic problema que han tingut han estat els quatre episodis de pedregades que s'han produït i algunes ventades. Sobretot a la vall de Sant Martí i a les rodalies del poble, les plantes de fesols s'han ajagut i això ha provocat que alguns hagin quedat negres. Els 25 productors associats, doncs, tenen feina aquests dies previs a la fira, per destriar aquests fesols dels que no han quedat afectats. El preu oscil·la entre els 5 euros des sacs de 25 quilos –majoritàriament, per a restauradors de la zona– i els 7 euros dels sacs de quilo amb envàs de qualitat. Hi altres envasats a partir de 5,7 euros el quilo.

L'entitat continua completant els passos administratius per activar una denominació d'origen protegida per als fesols. Lluís Sunyer ha informat que esperen poder envasar els de la propera collita ja amb aquesta denominació oficial.

La fira s'inicia el dissabte vinent, 18 de gener, amb una conferència sobre els aspectes beneficiosos dels fesols, un ball amb tast de farinetes de fajol i ratafia per a tothom i el sorteig del porquet de Sant Antoni. L'endemà, el dia principal de la fira, es fa la fesolada a la plaça Major amb la participació de 14 restaurants que faran la seva particular interpretació dels fesols, i el lliurament del distintiu Fesol d'Or. Abans i després, se celebren molts actes, com ara la benedicció d'animals, una cercavila i actuació de faràndula convidada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia