Economia

Pineda renega de l'ARE cinc anys després d'aconseguir-la

Admet que el desenvolupament urbanístic actual en els terrenys entre el barri del Poblenou i Pineda centre és de difícil execució

Busca el consens amb els propietaris per redefinir els usos cap a comercial, turístic i terciari

L'àrea residencial estratègica (ARE) de Pineda de Mar ha mort abans de néixer. L'aposta que el 2009 va acceptar l'Ajuntament com a sortida a disposar de pisos assequibles i que resolia urbanísticament els terrenys que separen el centre de Pineda i el barri del Poblenou ha quedat obsoleta després que esclatés la bombolla immobiliària i el mercat d'habitatges es desplomés. L'ARE, amb la benedicció i l'impuls de la Generalitat, preveia la construcció de 2.000 habitatges nous i suposava un important aprofitament per al consistori en forma de gran zona verda i d'equipaments, entre ells una escola de primària.

El col·lapse en el sector de la construcció i l'immobilisme en aquest mercat va obligar fa temps al consistori a buscar noves fòrmules per fer més viables econòmicament aquests terrenys que es mantenen en la seva majoria erms o que estan ocupats per esporàdiques explotacions agrícoles. La sortida que busca l'administració local es mou en el camp del canvi d'usos que reduiria el nombre d'habitatges a canvi d'ampliar l'espai destinat a comercial, turístic –sobretot hotels a primera línia de platja– i terciari en les 33 hectàrees de sol disponibles.

Els contactes que s'han fet fins ara amb els propietaris de la zona, –una cinquantena amb qui el consistori forma part juntament amb l'Incasol del consorci de gestió de l'ARE– van en aquesta direcció i, segons fonts municipals, la majoria hi estan d'acord.

Per tal de resoldre amb certa celeritat l'anul·lació que l'Ajuntament ja va començar a gestionar l'estiu de l'any passat– el consistori ha convocat un ple extraordinari per al proper dilluns on se sotmetrà a debat i aprovació la sol.licitud al conseller de Política Territorial perquè deixi sense efecte l'ARE de Pineda de Mar. Quan des de la Generalitat es doni el vistiplau, el planejament urbanístic tornarà a ser el mateix que abans de l'ARE i seran els propietaris els que assumiran de nou el lideratge a l'hora de desenvolupar un espai que té un sostre edificable de 207.000 m².

Fonts municipals consultades destaquen que l'opció de canvi d'usos “és la més viable” de cara al futur. De fet, el consistori ja s'ha avançat en aquest camí i el passat mes de novembre va portar a la fira internacional d'inversors comercials MAPIC de Cannes el nou projecte. Amb el títol Pineda de Mar, inversió de futur, es presentava als inversors una proposta que contempla una gran àrea comercial de 50.000 m² on hi hauria superfícies mitjanes i petites i espai per a usos turístics i terciaris. En qualsevol cas, serien els propietaris qui tindrien l'última paraula en aquest nou plantejament urbanístic.

LA XIFRA

2.000
habitatges
s'havien de construir a l'àrea residencial estratègica de Pineda que ara es vol anul·lar


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.