Barcelona i Girona surten al carrer per una Catalunya social
Prop de 50.000 persones a Barcelona i 500 a Girona participen en la manifestació pels drets dels ciutadans
Barcelona i Girona van sortir ahir al carrer per reclamar el manteniment d'uns serveis públics que, per a la majoria d'entitats participants, s'estan desmantellant i en contra de les polítiques d'austeritat. La manifestació organitzada pels sindicat CCOO, UGT i USOC i en què van participar, entre d'altres, la Unió de Pagesos, sindicats docents i del sector sanitari, partits polítics i entitats, va ser seguida a Barcelona per prop de 50.000 persones, segons l'organització (4.000 segons la Guàrdia Urbana), per la Via Laietana, i a Girona, per unes 500 persones (200 segons altres estimacions).
Les reivindicacions se centraven en la qualitat dels serveis de Salut i d'Ensenyament, en la garantia al dret de l'habitatge i l'ocupació, en la lluita contra la pobresa i a favor de la cohesió social i l'accés universal a la cultura, entre d'altres.
“Que els governs prenguin nota que hi ha una majoria social que vol canviar les coses”, deia Joan Carles Gallego, secretari general de CCOO, que reconeixia que “aquesta no és una manifestació més, és una manifestació que aplega voluntats diferents: les organitzacions sindicals, els moviments veïnals, de pares i mares d'alumnes, professionals de la salut, col·legis professionals que treballen amb les persones i educadors socials, de gent que està preocupada pel futur d'aquest país i pel futur de la gent”.
Pel secretari general de la UGT, Josep Maria Àlvarez, “no en tenim prou de voler posar fi a les retallades sinó que hem de començar un procés de recuperació”. “La lluita continua i s'ha de fer cada dia, cada dia hem d'esgarrapar acord per acord”, va assegurar.
Girona i els ‘brots verds'
La marxa a Girona va ser seguida per unes 200 persones –500 segons els sindicats–amb el lema “Ni reformes laborals ni retallades, per una Catalunya social” i va tallar els principals carrers de la ciutat. Encapçalada pels líders de CCOO, la UGT, USOC i la Unió de Pagesos, es van cridar consignes a favor de polítiques d'inversió i socials i van denunciar que a les comarques gironines encara no s'hi detecten brots verds. També van denunciar que és a Girona on hi ha les llistes d'espera de Salut més llargues de tot Catalunya i van criticar el decret d'Ensenyament d'elecció “a dit”.
Un estudiant llegint el comunicat
El detall simbòlic de la diada va venir amb la lectura del manifest unitari, que va anar a càrrec d'en Joel, un jove estudiant de Sant Vicenç dels Horts, que vestia la samarreta groga per l'ensenyament públic de qualitat.
De fet, la marxa d'ahir a Barcelona va aplegar gent de tot tipus d'edat i condicions, des de joves estudiants fins a iaioflautes vinguts d'arreu, personal docent, tècnics d'infermeria, col·lectius de joves, sindicats, partits polítics i manifestants amb cartells diversos, des del “un país una llengua”, passant pel “tapen retallades amb banderes” o el de “joves, esclaus del segle XXI”. També hi va haver una representació de dues de les empreses que actualment lluiten pels seus llocs de treball: Panrico, a Santa Perpètua de Mogoda, i Robert Bosch, a Castellet i la Gornal.