Torraspapel marca l'1 de Maig a Girona
participació
Unes 2.500 persones van sortir al carrer en dues manifestacions reivindicatives
El suport als treballadors de Torraspapel va marcar una de les jornades del Primer de Maig més multitudinàries dels últims anys a la ciutat
Unes 500 persones van assistir
a la marxa anticapitalista
Els treballadors
de Panrico van participar en les convocatòries
Al voltant d'unes 2.500 persones van recórrer ahir al migdia els carrers del centre de Girona en dues manifestacions convocades amb motiu de l'1 de Maig: l'una, pels sindicats majoritaris, i l'altra, per un bloc anticapitalista. Va ser la manifestació organitzada pels sindicats majoritaris, CCOO i la UGT, la que va reunir més participants –uns 2.000– i, si bé anava encapçalada pel lema Contra la pobresa laboral i social. Més ocupació, més convenis i més salaris, va tenir com a protagonista de la jornada Torraspapel.
L'anunci, fet just la vigília per l'empresa, que la planta de Sarrià no era viable i que s'iniciava un procés per tancar-la, cosa que deixava enlaire el futur dels seus 134 treballadors, va convertir en centre de la jornada els treballadors d'aquesta empresa, presents en la manifestació i en els parlaments finals a la plaça del Vi de Girona.
Suport municipal
El president del comitè d'empresa, Nicolás Juárez, va explicar que, durant aquests vint dies previstos de negociacions, el comitè buscarà alternatives per demostrar la viabilitat de la planta. També l'alcalde de Sarrià de Ter, Roger Torrent, que va participar en la manifestació, va insistir que el tancament de la planta suposa “un cop molt dur”, no només per als 132 treballadors, sinó també per al conjunt d'aquesta població gironina, on Torraspapel és un “motor econòmic”. Torrent va anunciar que centrarà tots els esforços a intentar demostrar que la planta és viable i va demanar a la Generalitat “que s'impliqui” en aquest procés. Segons l'alcalde, dimecres ja va parlar amb el director general d'Indústria i va dir que ho tornarà a fer la setmana que ve. Demanar l'estructura d'exempcions fiscals per reduir la pressió a l'empresa i arribar a acords de col·laboració són algunes de les propostes que fa el consistori per ajudar a “quadrar balanços i a fer que la fàbrica sigui viable”. Els secretaris generals de CCOO i la UGT a les comarques gironines, Bartomeu Compte i Dolors Bassa, respectivament, també van fer referència al tancament de Torraspapel. “És una tapadora d'una deslocalització encoberta”, va dir Bassa, que va mostrar el seu rebuig “total” al tancament, així com Compte, que va criticar el tancament d'una “empresa que és un estendard de les comarques de Girona”. Els dos líders sindicals van mostrar en els seus parlaments finals el seu rebuig a les polítiques d'austeritat i, entre altres coses, van fer una crida a votar massivament en les eleccions del 25 de maig a Europa en favor d'aquells que “defensen la justícia social” i a apostar per un canvi de cicle.
Simultàniament, en els parlaments a la plaça del Vi, uns metres més enllà, davant la delegació del govern de la Generalitat, també es feien públiques les reivindicacions de la manifestació convocada per moviments anticapitalistes i en la qual van ser presents representants del No a la MAT i la PAH, altres moviments sindicals com ara la CGT i alguns partits. Unes 500 persones van seguir aquesta convocatòria, que anava encapçalada pel lema La classe treballadora, en lluita contra la crisi capitalista. Un manifest que també va tenir paraules de suport als treballadors de l'empresa Panrico, alguns representants de la qual van seguir els diversos actes a Girona.
Esmorzar popular
Prèviament a les dues manifestacions, a mig matí, davant la Cambra de Comerç, els sindicats Coordinadora Obrera Sindical (COS) i la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), que agrupa set sindicats, amb la col·laboració d'Arran, la CUP i Treballadors i Treballadores per la Independència, van organitzar un esmorzar popular en què hi va haver intervencions de representants de Panrico i de Treballadors i Treballadores per la Independència de l'ANC. “La gent és més conscient que tota sortida ha de compartir una acció col·lectiva”, afirmava Xavi Díez, del sindicat Ustec, que també va valorar la recent sentència del TSJC sobre el castellà a les escoles i va insistir: “Per la via legislativa, no en traurem res; el que cal és una simple i pura desobediència de la llei.” El mateix acte va recollir el testimoni d'un veí de Bescanó que va parlar del cas de la Grober i de l'exalcalde d'Arbúcies Jaume Soler, en representació de la sectorial de Treballadors i Treballadores per la Independència de l'ANC. “Recollim el mandat que se'ns va fer des de l'ANC, en una crida adreçada a tota la militància, i entenem que dins d'aquesta transversalitat s'inclou la defensa dels drets dels treballadors, sobretot en la visió de futur de la república catalana independent”, va afirmar Soler, que va intervenir també en els parlaments a la plaça del Vi, així com representants de Panrico, els quals, ja de bon matí, van agrair el suport que reben de les comarques gironines i van instar els treballadors de Torraspapel i de la Grober a no defallir i a continuar la lluita.
L'últim dels actes reivindicatius de l'1 de Maig va ser a la tarda, a Figueres, on un centenar de persones es van concentrar a la placeta baixa de la Rambla, convocades per diverses entitats, sindicats i partits polítics i amb el lema Dignitat per la classe treballadora i justícia social.
ERO d'extinció de 24 persones a la Grober de Bescanó
Durant la jornada de l'1 de Maig a Girona, també va transcendir que la direcció de la fàbrica tèxtil Grober de Bescanó –que es dedica a fabricar cordons, cintes i teixits tèxtils– havia presentat el dia abans, dimecres, un ERO per acomiadar 24 dels 78 treballadors de l'empresa. La proposta va arribar als treballadors dos mesos després que tota la plantilla presentés als jutjats una demanda d'extinció de contractes pels retards en els pagaments dels salaris, amb l'objectiu d'aconseguir que se'ls abonessin tots els sous que els devien –actuament tenen tres mesos pendents– i que cobressin la indemnització corresponent. El despatx d'advocats Nicolazzi i Xifra, que porta els treballadors, entén que l'ERO presentat per l'empresa és un intent de la direcció d'evitar que la demanda prosperi i considera que acomiadar part de la plantilla no resoldrà els problemes de l'empresa, que qualifiquen d'inviable econòmicament, segons informa l'ACN. De tota manera, el cas és en mans del jutjat social número 3 de Girona i hi ha data de judici prevista per a finals de maig.
En els últims dos mesos, s'han fet un parell de manifestacions a Bescanó convocades per veïns per reclamar el pagament dels salaris endarrerits als treballadors.