Economia

Les naus industrials de Roquetes continuen buides

L'Ajuntament redueix un 80% les despeses de manteniment de les instal·lacions de l'antiga Lear al Baix Ebre

La crisi dificulta la implantació d'empreses a l'espai que va comprar la Generalitat

Quatre anys després del tancament de la multinacional Lear a Roquetes (Baix Ebre), les naus industrials continuen buides. Després de l'acomiadament dels 500 treballadors que ocupava l'empresa en la fabricació de cables per al sector de l'automoció, el govern va impulsar un pla de dinamització econòmica a les Terres de l'Ebre per minimitzar l'impacte del tancament de Lear. I dintre aquest pla, que va ser finançat per l'Estat, es van comprar les naus a la multinacional per un import d'1,5 milions d'euros, tot i que estaven valorades en 6 milions d'euros. Un espai industrial que va ser transferit a l'Ajuntament de Roquetes l'agost del 2011.

Tant l'Ajuntament de Roquetes com la Generalitat han fet nombroses gestions per atreure activitat econòmica a les naus de l'antiga Lear, que ocupen una parcel·la de 31.570 metres quadrats, 13.500 dels quals edificats. Unes gestions que fins ara han estat infructuoses, segons ha explicat l'alcalde de Roquetes, Francesc Gas. “La conjuntura econòmica fa molt difícil atreure inversions, i, tot i que vam mantenir converses amb una multinacional holandesa, no vam tancar cap acord”, ha lamentat Gas. Es tracta d'una empresa del sector químic que manté la voluntat d'instal·lar-se a les Terres de l'Ebre quan la situació econòmica millore. “No han fet la inversió en cap altre lloc, sinó que la tenen aturada”, ha dit el batlle de Roquetes. Amb tot, l'Ajuntament no té compromís, i, si sortís un altre llogater o comprador per a les naus industrials, se les trauria de sobre. De fet, el manteniment de l'antiga Lear és un maldecap per a Roquetes, tot i que enguany l'ha reduït a la mínima expressió. Concretament, la despesa ha baixat un 80% en el pressupost, segons l'Ajuntament, i es limita a 850 euros anuals en concepte de llum i 1.900 en seguretat. “Tenim un contracte de mínims amb Endesa, vam reduir la potència contractada perquè no era assumible per l'Ajuntament un rebut de més de 3.000 euros”, ha assenyalat l'alcalde. També es va suprimir el servei de vigilància de les naus per evitar actes vandàlics, que s'ha substituït per una alarma i càmeres de seguretat.

Pel que fa a l'emplaçament de les naus de l'antiga Lear, estan a la carretera dels Reguers, i, tot i que inicialment estava previst que la variant de l'eix de l'Ebre (C-12) a l'altura de Tortosa quedés a tocar de les instal·lacions, el traçat que ha aprovat finalment la Generalitat no s'hi acosta. “La proximitat de la variant de la C-12 era positiva per a les naus, però perjudicava el municipi en els aspectes urbanístic i mediambiental, així que estem d'acord amb el traçat final”, ha dit l'alcalde.

LA FRASE

Hem hagut de reduir les despeses de manteniment de les instal·lacions de l'antiga Lear
Francesc Gas
ALCALDE DE ROQUETES

LA XIFRA

1,5
milions d'euros
va costar l'adquisició de les naus de Lear, més 150.000 euros de despeses fiscals i notaria.

LA DATA

31.03.10
Lear
va desmantellar totalment la fàbrica de Roquetes, després de trenta anys en funcionament.

Un cop dur al teixit industrial de les Terres de l'Ebre

La multinacional Lear va decidir el 2009 tancar la planta de Roquetes, oberta trenta anys enrere. Ho va justificar per cinc anys amb pèrdues i va traslladar la producció que es feia a l'Ebre a Hongria. Després d'una llarga i tensa negociació els treballadors van aconseguir unes indemnitzacions de 50 dies de sou per any treballat, amb un màxim de 42 mensualitats i un límit de 150.000 euros. El teixit industrial no s'ha recuperat a les Terres de l'Ebre i bona part dels treballadors encara no han trobat feina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia