UP denuncia que hi ha cellers del Priorat que compren el raïm per sota del preu de cost

La DOQ ho nega i confia que el mercat mantingui l'equilibri

Josep Ramon Sedó, d'Unió de Pagesos (UP), denuncia que «hi ha cellers que estan especulant indecentment amb la crisi», ja que han tancat contractes de compra del raïm per sota fins i tot del preu de cost per al productor. Com que creu que es tracta d'una situació «ja estesa», UP ha demanat al Consell Regulador de la DOQ Priorat que «quan ho consideri oportú, comprovi i reprovi» aquests casos. «Si la situació actual continua, no es garantirà la viabilitat de la producció dels pagesos de la DOQ a llarg termini», sosté el sindicat en una nota. «L'any passat ja va costar fer-ho rendible, i enguany hi haurà raïms que no es podran vinificar a la mateixa DOQ... Si, fins i tot, hi ha qui està tirant el raïm a terra perquè no el podrà vendre!», lamenta Sedó. UP recorda que la crisi ve agreujada en aquest cas per la «manca de consolidació», ja que al Priorat hi ha cellers força joves «carregats de préstecs i amb amortitzacions pesades», i també per la «falta de planificació» del Consell Regulador, ja que «el mercat no ho absorbeix tot». «És cert que el mercat americà s'està reactivant, però els cellers tenen poc bagatge per aguantar», postil·la Sedó. Sense dir quines accions, UP ja ha dit que valorarà, quan acabi la verema i hagin tancat les operacions «al millor preu possible», la possibilitat d'emprendre «les accions oportunes per denunciar aquesta pràctica». A diferència d'altres DO catalanes, les cooperatives tenen poc pes aquí, on només destaca la Vinícola del Priorat –un consorci entre les del Lloar, Gratallops, la Vilella Alta i la Vilella Baixa–, que «pot aguantar bé, però no té per què quedar-se el raïm dels que no hi confien normalment», segons Sedó.

Ajudar els que en viuen

El president del Consell Regulador, Sal·lustià Álvarez, posa en dubte les acusacions d'UP, i l'insta a dir noms: «no em consta que cap dels deu o dotze grans cellers de la DOQ hagi fet cap moviment especulatiu ni es vulgui aprofitar de res; cellers i viticultors tenen una gran relació de confiança mútua des de fa deu anys per trobar el millor preu, i ara estan en aquest procés d'ajust», explica. Álvarez és partidari de «veure com evoluciona el mercat si de cas el sector es pot autoregular», i només actuar en casos puntuals. «La DOQ n'està fent un seguiment molt acurat, i ajudarà a buscar solucions només si hi ha situacions límit, mirant-ho cas per cas, sempre que es tracti de pagesos que tenen en la viticultura la principal font d'ingressos». Álvarez admet que el problema principal és que molts cellers ja han avisat que compraran menys quantitats que altres anys perquè «han alentit les vendes i han d'ajustar el negoci», però no creu que això vulgui dir «que s'estigui desmuntant tot el que s'havia creat».

Comença la verema

La verema, sobretot en les diverses varietats de raïm blanc, es va avançar a ahir en diverses DO catalanes, com al mateix Priorat, on, amb almenys una setmana d'antelació respecte a altres anys, ja es va collir a pobles com el Lloar, el Molar o la Vilella Baixa, on també es va començar amb les varietats primerenques de negre com ara el merlot i el syrah. De tota manera, en aquesta DOQ, en què el raïm negre representa la major part de la producció, el gros de la campanya, amb varietats com ara la garnatxa, no s'hi generalitzarà fins d'aquí a un parell o tres de setmanes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.