Empreses

DEC Dissenys amb Cartró vol produir fèretres

L'empresa manresana amplia la fabricació de mobiliari i estands amb una nova línia de negoci

La seva clientela es reparteix al 50% entre particulars i institucions

Tots els fèretres que hem vist fins ara són una caixa de fusta, de més o menys qualitat, envernissada. Després de tres anys de donar-hi voltes, l'empresa DEC Dissenys amb Cartró, de Manresa, ha tret al mercat els primers models fets amb cartró. “És un material que, tot i que es pugui considerar poc noble, ofereix moltes possibilitats si el saps tractar amb dignitat. Nosaltres no som els primers que ho hem inventat, però sí que li donem una imatge totalment diferent del que ja hi ha ara al mercat, en general amb molt poc gust”, comenta l'arquitecte Jordi Garcia, propietari i fundador de DEC Dissenys amb Cartró l'any 1996.

Els fèretres de cartró d'aquesta empresa, lluny de tota frivolitat, volen ser una peça essencial, ecològica i elegant. Amb la col·laboració de la dissenyadora Míriam Ponsa i de l'estudi de disseny gràfic +3, s'han fet tres models: un de blanc que permet un ampli tractament gràfic, un de color kraft natural amb tanques de fusta, i un altre creat per Ponsa, folrat amb roba. “Ara tenim tres models, però si ens hi poséssim, demà mateix podríem tenir-ne 30, perquè d'idees no en falten...”, diu Garcia. Tot i que aquests fèretres fa uns tres mesos que s'han començat a comercialitzar i ja han tingut alguna sol·licitud, la seva explotació és difícil: “El problema és que no pots muntar una botiga de fèretres i començar-ne a vendre. Hem d'acabar de veure com i cap on ho canalitzem”, comenta Garcia, al·ludint a una possible exportació a l'estranger.

El fundador de DEC Dissenys amb Cartró és conscient que aquests fèretres, de resistència contrastada i inicialment pensats per a incineracions, necessitaran el seu temps d'introducció al mercat. Si fa o no fa com la seva empresa, que en els seus inicis (ara fa 18 anys), quan gairebé va ser pionera a l'Estat espanyol en la fabricació de mobiliari i expositors de cartró, també va haver defensar les qualitats d'aquest material aparentment senzill.

DEC Dissenys amb Cartró, empresa unipersonal que l'any passat va facturar uns 40.000 euros, actualment té la major part de vendes a Catalunya, ja que les que es feien a l'Estat espanyol fa un parell d'anys que s'han aturat. La seva clientela es reparteix al 50% entre particulars i institucions (ha fet grans expositors per a la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, el Ministeri espanyol de Foment...), tot i que el volum de despesa d'aquestes últimes s'ha reduït molt malgrat la contenció de preus que DEC ha aplicat aquests últims 4 o 5 anys. Entre mobiliari (butaques, cadires, taules...), prestatgeries, plafons, estands i peces de senyalització, entre altres, aquesta petita empresa produeix un centenar de referències.

versatilitat

100% reciclable, lleuger i de Ph neutre

DEC Dissenys amb Cartró deriva tota la producció –artesanal i personalitzada– a l'empresa SET Serveis de Tall SCP. En aquest petit taller de fusteria de Navarcles, del qual Garcia n'és copropietari, és on es fa el tallat per control numèric i el manipulat del cartró. El que utilitzen normalment, a part del tipus niu d'abella, és el kraft, fabricat amb encenalls de fusta, la qual cosa li dóna molta resistència. Aquest cartró, al principi importat de Bèlgica, Holanda o Alemanya, permet tot tipus d'aplicacions gràfiques i acabats (pintat, envernissat, serigrafiat...), és 100% reciclable i té un Ph neutre (ideal per fer-ne vitrines de museus). L'ús de molta menys matèria primera que un material convencional (fusta, per exemple), una durabilitat contrastada, la lleugeresa i la facilitat de transport i muntatge són altres avantatges.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.