Economia

La Generalitat negocia amb una paperera interessada a assumir la fàbrica i part de la plantilla de Torraspapel

Felip Puig assegura que la planta de Sarrià de Ter és “una víctima” de la reforma elèctrica espanyola, que “s'ha carregat” l'empresa

La Generalitat negocia amb una empresa del sector paperer interessada a assumir la fàbrica i part de la plantilla de Torraspapel de Sarrià de Ter. El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, assegura que s'han mantingut “alguns contactes” i ja ha volgut deixar clar que, de moment, no hi ha res en ferm i s'està a les beceroles del procés, que serà “lent”. Puig ha deixat entreveure que l'acord, si hi és, no arribarà abans que Torraspapel tanqui la planta de Sarrià, i per això ha dit que el Departament analitzarà amb lupa el calendari d'acomiadaments i els plans de recol·locació que proposi el grup. El conseller també ha assegurat que la reforma elèctrica espanyola “s'ha carregat” la planta de Sarrià.

El conseller d'Empresa i Ocupació ha carregat contra la reforma energètica del govern espanyol, a qui ha acusat d'haver acabat amb la planta de Torraspapel a Sarrià de Ter. Felip Puig ha reiterat que l'executiu de Mariano Rajoy ha estat curt de mires a l'hora d'impulsar la modificació. “Si no hagués tingut una visió tan tancada, és possible que la fàbrica hagués tingut una transició més plausible, i ara no ens veiéssim obligats a buscar nous inversors”, ha afirmat.

“Avui allò que és clar és que la reforma elèctrica s'ha carregat una nova indústria”, ha reblat el conseller. Després que dimarts la direcció del grup rebutgés el pla de viabilitat proposat pel comitè, i assegurés que engegava la maquinària per tirar endavant l'ERO d'extinció, Puig ha dit que la tasca de la Generalitat a partir d'ara se centra en dues vies. Una és la de cercar alternatives industrials; i l'altra, acompanyar els 132 treballadors en el procés “d'angoixa i inquietud” que els suposa perdre el lloc de treball.

Sobre el primer punt, el conseller ha reiterat que els equips tècnics del Departament se centren en buscar inversors que estiguin interessats en mantenir l'activitat paperera de Sarrià de Ter (bé sigui amb totes o part de les instal·lacions de la fàbrica). I que, en paral·lel, també s'està mirant si les naus que quedaran buides es poden “reindustrialitzar” amb empreses d'un altre sector diferent.

Ha estat en aquest punt quan el conseller ha revelat que la Generalitat negocia amb una paperera interessada en assumir la fàbrica i part de la plantilla de la Torraspapel. Felip Puig, això sí, ha volgut ser cautelós, afirmant que fins ara, si bé ja s'han mantingut “alguns contactes” , de moment no hi ha res en ferm.

Possibilitats sobre la taula

“Tenim possibilitats sobre la taula, però hem de ser prudents perquè de moment és molt poc sòlida”, ha subratllat el titular d'Empresa. “En aquest moment estem explorant, analitzant i contactant”, ha precisat.

Felip Puig també ha recordat que aquesta mena de processos són “lents”, deixant entreveure que l'acord -si hi és- no arribarà abans que Torraspapel executi l'ERO i marxi de Sarrià de Ter. Per això, el conseller ja ha dit que el seu Departament estarà al costat dels treballadors, i analitzarà tant els calendaris de l'expedient com els plans de recol·locació que Torraspapel proposi per a la plantilla.

A partir del moment en què la direcció presenti l'ERO d'extinció, s'obrirà un procés de negociació de 30 dies entre les parts. El grup Torraspapel va anunciar a finals d'abril la intenció de tancar la històrica planta de Sarrià, on s'hi fabrica paper no estucat. A la fàbrica, hi treballen 132 treballadors.

La paperera, que al territori també té planta a Sant Joan les Fonts (Garrotxa), va justificar el tancament dient que la planta no era viable. D'entrada, per la caiguda de demanda derivada de la crisi, però també perquè la reforma energètica impulsada per l'executiu estatal ha encarit els costos de producció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.