Economia

Denuncien que el govern oculta el pla estratègic de l'Ebre

Els sindicats CCOO, UGT i USOC reclamen que es faci públic el document i es creï una comissió de seguiment de les actuacions

La URV fa mesos que l'ha enllestit

Els sindicats CCOO, UGT i USOC reclamen al govern que faci públic el pla estratègic de les Terres de l'Ebre, un document que ha de marcar el futur econòmic de les comarques ebrenques. El document l'ha elaborat la Universitat Rovira i Virgili (URV) durant els darrers dos anys i fa un parell de mesos que el van entregar al departament d'Empresa i Ocupació. “No podem acceptar que un document que s'ha finançat amb fons públics es quedi amagat en un calaix”, va manifestar el secretari general de CCOO a les Terres de l'Ebre, Josep Casadó. La redacció del pla estratègic es va encarregar el gener del 2012 per un import de 140.000 euros a la URV, durant els primers sis mesos es va elaborar una diagnosi i els divuit mesos posteriors s'ha concretat el pla. “El pla estratègic és de tots els ciutadans, ha de ser l'eina perquè les Terres de l'Ebre surtin de la situació de crisi i és necessari un calendari d'execució de les actuacions que propose, així com una comissió que en vigile el compliment”, va assenyalat el secretari general de la USOC a l'Ebre, David Queralt.

Tot i que oficialment el govern no ha comunicat que el pla estratègic ja està acabat, els sindicats sostenen que sí que ho ha fet oficiosament i també la URV ha confirmat que fa mesos que va entregar el document al govern. Pel que fa als motius pels quals el govern no fa públic el pla estratègic, el secretari general de la UGT a l'Ebre, Wifredo Miró, va explicar: “El pla pot condicionar l'acció de govern, recomanar unes inversions a les Terres de l'Ebre que no estan disposats a fer”, va denunciar Miró. Els sindicats encara consideren més greu que no es faci públic per “deixadesa” o “perquè no volen compartir la informació”. I insisteixen perquè el Departament d'Empresa i Ocupació doni a conèixer el pla que analitza les potencialitats i deficiències del territori i ha d'establir un criteri de funcionament. Els sindicats també reclamen la creació d'una comissió de seguiment del pla. “Si el pla no s'implementa serà perquè ens estan prenent el pèl”, va alertar el secretari de CCOO a l'Ebre.

LA FRASE

S'ha de donar a conèixer el pla estratègic per tirar endavant un projecte de territori.
Josep Casadó
SECRETARI GENERAL DE CCOO A LES TERRES DE L'EBRE

LA XIFRA

140.000
euros
ha estat el cost del pla estratègic de les Terres de l'Ebre que ha elaborat la URV durant els darrers dos anys.

Una antiga demanda dels sindicats

El tancament de la multinacional Lear a Roquetes fa quatre anys va ser un cop dur per al teixit industrial de les Terres de l'Ebre. L'empresa va tancar les portes, però la mobilització social que es va generar va pressionar l'administració perquè fes un pla de dinamització econòmica. Les principals actuacions van ser finançades per l'Estat amb un pressupost de 10 milions d'euros, però els sindicats també van insistir perquè la Generalitat s'impliqués en la reactivació econòmica de les comarques ebrenques. “Una de les nostres principals demandes va ser la redacció d'un pla estratègic”, va recordar Casadó, un document que per falta de pressupost no es va adjudicar fins al 2012.

Mentre no es defineix quins són els sectors estratègics de les Terres de l'Ebre, les polítiques actives de formació ocupacional no segueixen cap criteri, segons els sindicats, i es programen els cursos en funció de les necessitats dels centres de formació. “Sempre veus que no té massa importància si els cursos es fan bé o malament, sinó la proximitat que tens a segons qui per fer els cursos”, va lamentar el secretari general de la UGT a les Terres de l'Ebre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Economia

El govern espanyol veta l’opa de l’hongaresa Magyar Vagon sobre Talgo

Barcelona
ECONOMIA

Mollerussa bonifica 58 propietaris de pisos cedits per a lloguer social

Mollerussa
Economia

El BBVA participa a la Barcelona KDD, la principal conferència internacional de científics de dades

Barcelona

Una vintena de restaurants participaran a l’Enfiga’t durant aquest setembre

FIGUERES
economia

La collita de sal del delta de l’Ebre es preveu “molt bona”

La Ràpita
ECONOMIA

Barcelona va superar l’ 1,9 milions de creueristes entre gener i juliol

Barcelona

Set petits productors d’ous ecològics creen la cooperativa La Dotzena

GIRONA

Creixen les iniciatives per fer escalar l’economia als Pallars

Barcelona
Daniel Altimiras
President del centre tecnològic Eurecat

“La pime té encara molt recorregut a fer en R+D+I”

Barcelona