Economia

opinió

El factor decisiu

Ara necessitem créixer en molts sentits, i les pimes de casa nostra, en comparació de les del nostre entorn, som encara massa petites, però hi estem treballant

Les pimes són un factor decisiu per a la nostra economia, per a la bona salut de la nostra economia, per una bona sèrie de motius. Per dinamisme empresarial, per vitalitat productiva, per generació d'ocupació, per equilibri territorial, per cohesió social. I per un llarg etcètera. A Catalunya, a Espanya i a Europa, gran part del teixit empresarial el formen aquestes petites i mitjanes empreses, que funcionen com un veritable sistema nerviós del nostre entramat econòmic: el fan moure, responen amb rapidesa als canvis o perceben les variacions de l'entorn –per petites que siguin–, per exemple.

I, malgrat aquesta importància cabdal per al nostre organisme econòmic, són les empreses que més han patit i pateixen la crisi, tant pels efectes com per les polítiques desplegades per combatre-la. Sense crèdit, amb menys comandes i amb elevat índex de morositat, moltes pimes malauradament han desaparegut.

Les pimes de Catalunya ens hem adaptat al nou entorn, més difícil i més agressiu. Hem flexibilitzat l'estructura productiva a fi de no acomiadar els nostres treballadors o almenys acomiadar-ne com menys millor: en la petita i mitjana empresa, darrere de cada número de la Seguretat Social hi ha una persona amb nom i cognoms –moltes vegades un veí o un amic.

Hem estat més flexibles també en termes de producció i de costos. Hem buscat nous mercats. Hem incorporat la innovació als nostres productes i serveis, per ser més competitius. I ens hem internacionalitzat. Sense aquesta capacitat dels petits i mitjans empresaris per adaptar-nos a la nova realitat, la crisi hauria estat molt més intensa, més dura.

Ara necessitem créixer, en molts sentits. Les pimes de casa nostra, en comparació de les del nostre entorn, som encara massa petites. Per ser competitius, ens cal créixer en proporcions i certament hi estem treballant. Alhora, cal que, arribats a aquest punt, la política econòmica sigui alguna cosa més que retallades, que austeritat. La política d'austeritat és condició necessària, però no suficient. L'austeritat no pot ofegar l'economia, perquè això és ofegar el futur.

Tota aquelles polítiques que permetin a les pimes del país prosperar són polítiques que permeten al país fer el camí del progrés i el benestar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Volkswagen elimina la garantia contra l'acomiadament de treballadors

barcelona
economia

La verema a tot Catalunya caurà un 40% per la sequera, segons Unió de Pagesos

Vilafranca del Penedès
tecnologia

El TJUE confirma dues sancions milionàries a Apple i Google

barcelona
economia

FirAnoia omplirà el centre d’Igualada del 20 al 22 de setembre

Igualada
economia

Tortosa anuncia una congelació dels impostos pel 2025

Tortosa
Economia

Draghi posa deures a la UE

Brussel·les
Iris Triola
Pescadora de la confraria de Blanes i membre de l’Associació Dones de la Mar

“El peix és l’última proteïna salvatge que ens queda”

Blanes

Applus gestionarà durant 25 anys l’Institut d’Investigació de l’Automòbil aportant 800 milions

SANTA OLIVA
economia

El lloguer d’una habitació a Barcelona s’enfila als 638 euros al mes a l’agost

Barcelona