Economia

Tractorada a Verges de la Unió de Pagesos contra el PDR

El sindicat fa una acció de protesta a l'Alt Empordà per reclamar al govern que augmenti el pressupost previst en el nou Programa de Desenvolupament Rural 2014-2020

“Demanem que es pressuposti el mateix que a l'any 2006, que són 1.058 milions d'euros i no pas la proposta que ha posat sobre la taula el govern de Catalunya”, explicava el coordinador nacional de la Unió de Pagesos (UP), Joan Caball, durant l'acció de protesta a Verges. El sindicat entén que la proposta actual de pressupost, de 810 milions d'euros –un 23,4% menys que al Pla de Desenvolupament Rural (PDR) 2007-2013–, afectarà la modernització i el desenvolupament del sector agrari català. “Demanem que siguin coherents i que de les paraules que hem sentit en conferències del mateix conseller segons les quals s'ha d'apostar per modernitzar-se, per la gent de la muntanya, per la gent jove, doncs volem que les paraules s'acabin traduint en compromisos i que aquests compromisos siguin pressupostaris”, va dir Caball a Verges, on una vintena de pagesos amb quatre tractors van aturar el trànsit a la cruïlla de la C-31 durant uns vint minuts per fer arribar als conductors les seves demandes. Poc abans havien organitzat un esmorzar i una petita assemblea informativa per explicar la situació.

El nou PDR s'ha d'aprovar a final de juliol, però abans està previst un ple monogràfic al Parlament sobre el sector.“Esperem que el proper 9 de juliol, que es farà un altre debat monogràfic al Parlament català, el conjunt de les forces polítiques facin entendre al govern que el conjunt de la ciutadania també vol apostar per un sector estratègic com és l'agricultura i la ramaderia a casa nostra” va afirmar Caball.

Si bé el govern sembla que està d'acord amb el fet que hi ha unes “línies vermelles”, que no es poden obviar en el sector, el que cal ara, segons explicava Caball, és que realment es destinin diners a aquests aspectes que són fonamentals. Es tracta de la modernització de les explotacions agràries i de plans de millora, d'augmentar els recursos per a la incorporació dels joves, de destinar ajuts a les zones desafavorides i d'algun tipus d'assegurança per quan s'enfonsin els preus. També reclamen més ajuts per a la formació i promoció dels productes de qualitat: DOP, IGP, producció integrada i ecològica, i també pressupost per al foment de la venda de proximitat.

34 milions d'Europa

“Hem aconseguit augmentar 34 milions d'euros d'Europa en aquest fons, és cert que l'Estat en retalla una part important, però no és menys cert que l'esforç que fa el govern de Catalunya és molt poc tenint en compte que l'experiència de l'últim període, del 2012 i el 2013”, va dir Caball, recordant que són tres administracions les que intervenen en aquest fons, però que precisament aquests 34 milions d'Europa es poden veure reduïts si el govern no n'augmenta la seva part. Com a exemples concrets, la Unió de Pagesos destaca que el PDR preveu una disminució dels ajuts per al sector de l'arròs del 33,6% (2,7 milions d'euros a l'any) i que per a aquest sector, l'impacte del model d'aplicació de la reforma de la PAC del ministeri d'Agricultura pot suposar una pèrdua anual de fins a 2,9 milions d'euros.

LA XIFRA

23,4
per cent menys
de pressupost és el previst en la proposta per al nou Programa de Desenvolupament Rural.

LA FRASE

Demanem que es pressuposti el mateix que el 2006, que són 1.058 milions d'euros
Joan Caball
COORDINADOR NACIONAL D'UNIÓ DE PAGESOS

LA DATA

09.07.14
Dia
que se celebrarà un debat monogràfic al Parlament sobre el sector.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Noel creix un 16 per cent el 2023 i factura 638 milions d’euros

SANT JOAN LES FONTS
ECONOMIA

La plantilla de Vodafone accepta el preacord sobre l’ERO per a 898 persones

Barcelona
Economia

L’FMI eleva al 0,9% la previsió de creixement de l’eurozona per al 2024

Barcelona
ECONOMIA

Tarragona crearà miradors turístics digitals a la ciutat

Tarragona
Economia

Foment eleva fins a 42.500 milions el dèficit d’inversió en infraestructures

barcelona
Estat espanyol

Talgo rep una oferta de fusió de la txeca Skoda Transportation

Barcelona
ECONOMIA

Solsona i Cardona impulsen el relleu generacional en comerços

Solsona
ECONOMIA

Preacord d’ERO a Vodafone, que es sotmetrà a votació de la plantilla

Barcelona
ECONOMIA

Barcelona ha executat el 47% dels 276 milions que gestiona dels Next Generation

Barcelona