El comitè denuncia la direcció de Comforsa
Afirma que hi ha hagut “amenaces i coaccions” a alguns treballadors
Estudien dur a terme mobilitzacions
La pau a l'empresa Comforsa, amb seu a Campdevànol, ha durat poc. Només fa tres mesos que la direcció i el comitè d'empresa van arribar a un acord, després de moltes negociacions, sobre el conveni col·lectiu, i ara es tornen a enfrontar per unes cartes “intimidatòries i coaccionadores” que la direcció ha enviat a alguns treballadors, en què els acusa “d'absentisme laboral” perquè estan de baixa.
Davant d'aquesta situació, el comitè ha denunciat la direcció de Comforsa a la Inspecció de Treball. Tot i que El 9 Nou ha demanat la versió de l'empresa, aquests no l'han volgut explicar.
En les cartes també es donava a entendre que tampoc no els agrada gaire que els treballadors agafin permisos de paternitat i similars: “Entenem que els similars són els de defunció i matrimoni.”
El comitè va demanar explicacions sobre aquestes cartes a la direcció, i també va reclamar que no s'enviessin i que, a canvi, es creés una comissió de seguiment de l'absentisme, tal com es va acordar en la negociació del nou conveni col·lectiu. “La resposta va ser que no eren una amenaça, que eren merament informatives”, expliquen, “però que després de vacances, si no hi havia reacció per part dels treballadors afectats, l'empresa actuaria en conseqüència”.
Els treballadors no descarten mobilitzacions o convocar una vaga després del període de les vacances d'estiu. Tot queda obert.
LA XIFRA
LA DATA
Un conveni de fa poc
La direcció de Comforsa i els representants dels treballadors van signar l'abril passat un nou conveni col·lectiu després de sis mesos de negociació. Serà vigent fins al desembre del 2016 i permetrà als treballadors cobrar un increment de salari en funció de la productivitat de manera anual. Al final del període es decidirà si s'ha arribat al nivell de competitivitat òptim i si l'increment es consolida a les taules salarials, congelades des del 2008. L'acord també preveu mesures per reduir l'absentisme laboral i fixa en un 10% la contractació temporal.