Exigeixen mesures efectives contra la plaga de senglars
Els pagesos porten un senglar a la Generalitat per reclamar que es declari l'emergència cinegètica
La sobrepoblació d'aquests animals provoca danys als cultius
Unió de Pagesos reclama al govern català que actuï de manera “urgent i amb contundència i efectivitat” per reduir la població de senglars i altres espècies salvatges a les comarques gironines i en especial a la Garrotxa i el Pla de l'Estany perquè provoquen destrosses als camps de conreus. És per això que el sindicat reclama que com a molt tard la setmana vinent es declari l'emergència cinegètica –una mesura que habilita l'administració catalana a decidir actuacions de caça excepcionals– per frenar la superpoblació d'aquest animal i d'altres com ara el conill, el cabirol i el voltor o amenacen amb “accions” que no van voler especificar. El problema, sempre segons Unió de Pagesos, és que el Departament d'Agricultura i el govern “s'ho miren i ho contemplen”: “Estem farts de reunions i bones paraules; en lloc de perseguir la plaga, el que fan és perseguir els pagesos que intenten salvar les seves collites, i això és vergonyós i inadmissible.” “És una vergonya que no siguin capaços d'aturar la plaga. Si no són capaços de fer-ho ells, ja ho farem la societat civil. Que facin o que deixin fer, una de les dues coses”, van reclamar Lluís Suñer i Miquel Puigdevall, coordinadors del sindicat a la Garrotxa i al Pla de l'Estany, respectivament.
Ahir els pagesos es van concentrar davant la seu de la Generalitat a les comarques de Girona i, per fer la protesta més contundent i cridanera per als vianants, van decidir anar acompanyats d'una cria de senglar que fins i tot van intentar entrar a la seu de la Generalitat. L'objectiu era deixar anar l'animal dins l'edifici, però els vigilants de seguretat de la seu del govern van barrar l'accés als pagesos i, després d'un moment de tensió, els pagesos van abandonar l'edifici.
Alta densitat
Unió de Pagesos fa mesos que insisteix en la necessitat que es declari l'emergència cinegètica a determinades zones de Girona, ja que a la majoria de comarques i segons dades de Medi Natural s'han comptabilitzat fins a vint exemplars de senglars per cada cent hectàrees, i la densitat establerta pel departament com a llindar per poder declarar zones d'emergència cinegètica és de vuit exemplars per cada cent hectàrees. Per això, el sindicat demana aquesta declaració, amb “mesures excepcionals concretes i amb el seguiment acurat dels resultats d'aquestes mesures”. “Medi Natural té les eines necessàries per desplegar l'emergència cinegètica, però no la desplega amb la rapidesa necessària”, exposa el sindicat.
El responsable de medi natural d'UP, Joan Montesó, va afirmar ahir que un dels problemes és la falta de coordinació entre el govern, els pagesos, els agents rurals i els caçadors. UP demana als agents rurals que estiguin al costat dels pagesos que sofreixen pèrdua per culpa de la fauna cinegètica i que deixi de “fiscalitzar-los”. També considera que l'acció dels caçadors com a pràctica esportiva és “insuficient” perquè el 2013 van abatre quinze mil senglars i, tot i això, hi ha un excés de població.
El sindicat assegura que l'animal guanya terreny a costa dels seus camps de gira-sol i blat de moro, bàsicament perquè “és impossible plantar-los si no és en camps amb tancats elèctrics ”. El gira-sol i el blat de moro feia molts anys que es plantaven a la demarcació, i “ara ja s'ha deixat i s'ha substituït per colza i ordi” perquè, segons els pagesos, el porc senglar “no hi va tant”, malgrat que ja s'han trobat plantacions d'ordi de la Garrotxa molt malmeses per aquest animal. Els pagesos reconeixen que fa molt temps que tenen controlades colles grans de senglars i que “no s'hi ha fet gaire res seriós fins ara”. S'han fet “quatre ximpleries, però el que cal fer no es fa” i per tant aquestes colles de senglars cada vegada es fan més grans i s'acosten més als camps i fins i tot a les cases pairals.
LES XIFRES
Tres-cents accidents de trànsit per senglars en vuit mesos
Una altra conseqüència greu de la sobrepoblació de senglars és la inseguretat a la xarxa viària. Segons han informat els caçadors de Girona, en l'última assembla de la Federació Catalana de Caça, que es va celebrar fa molt pocs dies a Girona, l'any passat hi va haver 414 accidents de trànsit provocats per animals salvatges, 349 dels quals, per culpa de senglars. La previsió és que aquest any la xifra sigui més alta, ja que de moment ja s'han abatut 1.200 senglars i s'han registrat més de tres-cents accidents de trànsit, un vuitanta per cent dels quals a causa d'aquests animals.
L'aprovació de la norma que permet declarar l'emergència cinegètica, que va entrar en vigor el maig passat, suposa un primer pas per fer front d'una manera efectiva als greus problemes que genera la fauna salvatge en general a l'agricultura, alhora que permet endegar un nou plantejament de gestió.