La collita de cereals baixa un 20% a la demarcació
La sequera de la primavera és la causa principal d'aquesta davallada, que ha provocat que el gra no s'hagi omplert de forma idònia
Agricultura diu que aquest any se n'han plantat 55.000 tones
La producció de cereals, blat, ordi i civada a la demarcació de Girona tindrà un descens d'entre un15 i un 20 per cent de mitjana respecte a la collita de l'any passat. Segons dades d'Asaja, entre blat, ordi i civada es preveu que la producció a la demarcació sigui de 148.680 tones.
El director del Departament d'Agricultura a Girona, Vicenç Estanyol, assegura que el motiu principal del descens de producció és “els dos o tres episodis de sequera” que van afectar les comarques gironines a la primavera, “sobretot la que hi va haver a l'abril, que va afectar el blat”. Aquesta falta de pluges va provocar que el blat “no s'omplís de manera idònia” i això ha fet que disminueixi la producció en base a dos criteris: la quantitat i “una lleu baixada de la qualitat”.
Segons les dades extretes de la Declaració Única Agrària (DUN) del 2014, que és la declaració que han de fer cada any els titulars de les explotacions, la superfície total plantada d'arròs, blat de moro, blat dur, civada, ordi, sègol, sorgo i triticale a la demarcació és de 55.871 tones per hectàrea, i a les comarques de l'Alt Empordà i el Baix Empordà és on tradicionalment hi ha més plantacions. L'ordi –amb 7.000 tones a l'Alt Empordà i 3.000 al Baix Empordà– és el conreu més estès, seguit del blat tou i el blat de moro. La civada i el triticale també tenen presència als camps gironins, encara que amb produccions mes baixes.
El responsable de la secció dels cereals de JARC a Girona, Josep M. Arnall, valora la producció de cereals d'aquest any com “un desastre” i també culpa la meteorologia del descens. Assegura que la baixada més important s'ha produït en la producció de blat i de triticale i no tant amb l'ordi, “que ha aguantat una mica més” perquè té un cicle més curt i el clima no l'ha afectat tant.
Pel que fa als preus, Arnall assegura que “van a la baixa en comparació amb l'any passat”. “Parlem d'uns 30 euros menys per tona i en blat de moro es parla d'una mica més: de 40 o 50 euros per tona”, assegura Arnall. En aquest sentit també es va pronunciar la presidenta d'Asaja, Rosa Pruna, que va assegurar que “el sector cerealista ja s'acosta a les pèrdues”.
Tot i que la baixada de producció de cereals a la demarcació és important, encara ho és més a la resta de Catalunya, on, segons va dir Pruna, hi ha hagut una collita “irregular perquè en alguns zones ha anat bé i en altres no”. Pruna, però, calcula les pèrdues globals en un 30% respecte a anys anteriors.