Economia

Panrico preveu reobrir la planta de Santa Perpètua durant el primer trimestre del 2015

Dilluns farà un any que els treballadors van començar una vaga que es va allargar vuit mesos

Els sindicats reclamen que la Generalitat expliqui amb quins criteris va concedir un crèdit de 8 milions d'euros a la companyia

Panrico preveu poder obrir la planta de Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Occidental) durant el primer trimestre del 2015, segons han explicat fonts de la companyia. Aquest dilluns farà un any que els treballadors d'aquesta factoria iniciaven una vaga que duraria vuit mesos. La vaga va finalitzar el 13 de juny i quatre mesos després continuen els treballs de neteja i desinfecció de la planta.

Els treballadors denuncien que no reben la informació necessària sobre quan podran tornar a la feina. A més, han demanat una reunió amb la Generalitat perquè els expliquin els motius pels quals ha concedit un crèdit a Panrico que, segons ells, “ha facilitat” que l'empresa fes els darrers acomiadaments.

Quan es compleix un any de l'inici del conflicte, la planta està tancada a l'espera que finalitzin les tasques de neteja necessàries per netejar-la i desinfectar-la, ja que després d'estar vuit mesos tancada es van trobar amb plagues a l'interior i la maquina havia quedat malmesa. Fonts de la companyia han explicat que les tasques de neteja i desinfecció continuen el seu ritme i que la previsió és obrir a principis del 2015, tot i que han puntualitzat que si es pot fer abans així es farà.

Els treballadors es mantenen a l'espera

Quatre mesos després de la desconvocatòria, l'empresa ha acomiadat 98 persones de l'àrea industrial, que s'han de sumar als 30 acomiadaments que ja es van fer al desembre, segons han concretat fonts sindicals. En total, 128 treballadors menys en aquesta àrea, que comptava amb 250 abans del conflicte. La planta de Santa Perpètua ha passat de tenir 351 treballadors a tenir-ne 173: 73 de l'àrea industrial i 100 a administració, segons les mateixes fonts. Els acomiadats estan preparant denúncies contra aquests acomiadaments.

El president del comitè d'empresa, Ginés Salmerón, ha explicat que quatre mesos després de desconvocar la vaga estan a l'espera que l'empresa els truqui per poder tornar als seus llocs de treball. Salmerón acusa l'empresa d'estar “allargant el procés de neteja i adequació” i lamenta que no hi ha cap reunió prevista ni via de diàleg amb la companyia.

El president del comitè d'empresa assegura que amb la mà d'obra que ha quedat a la planta de Santa Perpètua només es podrien portar a terme dos torns de Donuts, quan abans aquesta fàbrica s'encarregava també de la producció d'altres productes com el Bollycao, Donettes o pa de motlle sense crosta. “L'empresa ha desplegat pràcticament tot l'ERO que va plantejar en l'àrea industrial”, ha afirmat.

Demanen explicacions a la Generalitat

D'altra banda, els sindicats han demanat una reunió amb la Generalitat per tal que els expliqui quins van ser els criteris per concedir un crèdit de 8 milions d'euros a la companyia el passat mes de setembre. Salmerón assegura que aquest préstec “ha facilitat que l'empresa pogués fer els darrers 60 acomiadaments” i es mostra convençut que sense aquest no els podrien haver fet perquè “no tenen líquid”.

“Durant la negociació la Generalitat deia que només es donaria el crèdit o l'aval si es mantenia la planta oberta, que això és així, i el nombre màxim de llocs de treball, i això no ha estat així”, ha declarat.

La vaga va ser convocada inicialment en contra de l'impagament de la nòmina de setembre. Més tard, la presentació d'un ERO per part de l'empresa faria ampliar els motius d'aquesta vaga que es va allargar fins el 13 de juny del 2014, després de nombroses reunions amb la companyia i assembles de treballadors. L'aturada es va desconvocar el 13 de juny en una votació en assemblea que va obtenir 98 vots favorables i 45 en contra.

El conflicte també es va traduir als tribunals on empresa i treballadors van presentar denúncies creuades: els treballadors van denunciar l'ERO presentat per la companyia i l'empresa va denunciar els treballadors en considerar que la vaga era il·legal. En el primer cas, l'Audiència Nacional va avalar parcialment l'ERO de l'empresa considerant correctes els 154 acomiadaments que s'havien produït a la planta catalana entre el 2013 i el 2014.

D'altra banda, i amb la vaga ja desconvocada, el jutjat social número 3 de Sabadell va avalar el passat mes de setembre la vaga en considerar que era legal i que no havia anat en contra de cap llei establerta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

HABITATGE

Més de mil euros de lloguer per un pis a dotze pobles del Maresme

Mataró
ECONOMIA

Els esports nàutics atrauen més turisme estranger a Barcelona

Barcelona

ITC guanya potència amb l’entrada en el grup Verder

Santa Perpetua de Mogoda
Carmen Sánchez
Directora del Consorci de teràpies digitals DTx

“«Start-ups» de noves teràpies digitals han hagut de marxar”

Barcelona

Sense ensurts en l’estratègia a borsa d’aquí a final d’any

Barcelona
ECONOMIA

Les exportacions creixen un 6,1% al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre però el balanç segueix negatiu

Tarragona

Les exportacions gironines s’alenteixen al maig

GIRONA
economia

Les exportacions creixen un 2,2% i superen els 9.200 milions al maig

barcelona
TURISME

Els creuers amb Barcelona com a base baten rècords i ja són un 83% dels que arriben

Barcelona