Economia

Un nou catalitzador

Aquesta setmana des del costat polític i macroeconòmic s'han mantingut les tendències vistes en els últims mesos. El G-20 va tornar a redoblar l'aposta pel creixement en l'última reunió assenyalant un pla d'inversions de dos bilions de dòlars fins al 2018. En aquest sentit, l'OCDE va avançar que aquest pla podria elevar el creixement en un punt percentual. No obstant això, la falta de detall i la burocràcia en l'àmbit internacional posen en dubte el seu efecte. Mentrestant, a la zona euro continua la inacció i Draghi va repetir que la compra de bons en podria incloure de sobirans, encara que mantenint que el BCE ha de veure una deterioració addicional de l'economia per ser més agressiu. Només els Estats Units continuen instal·lats en l'excel·lència i les dades econòmiques protegeixen un creixement dinàmic, encara que desaccelerant-se en aquest trimestre. A més, les diferències que van reflectir les actes de l'última reunió de la Fed entre els seus membres fan pensar que no canviaran al desembre el full de ruta que s'ha marcat el banc central.

El context de baixa inflació i creixement dificulta el procés de reducció de deute, tant dels països com de les companyies. Si es perpetua aquest escenari en el futur, les empreses podrien continuar veient pressió a la baixa sobre els ingressos (estrenyiment de marges i estancament de vendes) i més dificultat per mantenir o reduir les ràtios d'endeutament. Segons la nostra anàlisi, els mercats també han posat en preu el problema de l'endeutament des de l'inici de la crisi. Així, els valors de l'Eurostoxx –sense tenir en compte els bancaris– amb una ràtio de deute net/Ebitda per sota de la mitjana de l'índex presenten una evolució més bona que aquells per sobre de la mitjana. La revaloració acumulada de la mostra de valors amb baix endeutament que hem analitzat ha estat del 135% entre el 2009 i l'octubre d'aquest any, en contraposició al 105,4% dels d'endeutament elevat. Fins i tot aquest exercici, amb tipus d'interès baixos, la mostra de valors de baix deute presenta una evolució millor: 5,4% versus 2,5%.

En l'Eurostoxx els valors poc endeutats predominen en els sectors com ara consum cíclic i no cíclic, indústria i tecnologia. En termes agregats, el PER dels valors amb menys endeutament que hem pres com a referència també és més atractiu (21,2) i se situa un 19% més reduït en comparació de les accions amb un alt endeutament. L'escenari de baixa inflació i creixement per als pròxims mesos hauria de continuar beneficiant aquest tipus d'empreses per damunt de la resta. No és que totes les companyies més endeutades ho hagin de fer malament (entre les quals ens agraden Red Eléctrica, Ferrovial, Enagas i ACS), però sí que pensem que les sanejades tenen avantatge. Entre aquests valors menys endeutats, destaquen Mediaset, Repsol, Técnicas Reunidas, BME, Dia, IAG, Endesa, Inditex i Almirall a Espanya. En l'Eurostoxx 50, hi ha Airbus, Daimler, Deutsche Post, Total i Sanofi.

Als Estats Units, la ràtio de sorpreses positives en els resultats del tercer trimestre ha estat per sobre de la mitjana (79% versus 73%) i el benefici per acció s'ha situat un 5,1% per sobre del consens. A Europa (a l'Eurostoxx 50) la ràtio de sorpreses positives també supera la mitjana (58% versus 51%), però les perspectives empitjoren respecte al segon trimestre (21% companyies pessimistes). Als Estats Units esperem més estabilitat i a Europa el dòlar i el cru seran un catalitzador per a l'any que ve, però encara així mantenim expectatives de revisions a l'alça de beneficis només a partir del segon trimestre del 2015.

Nicolás Fernández és director d'anàlisi del Grup Banc Sabadell



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

REGNE UNIT

Starmer plantejarà l’opció de comprimir la setmana laboral en quatre dies

BARCELONA
ECONOMIA

La plantilla de la planta de compostatge de Botarell farà vaga indefinida a partir de dilluns

Botarell
ECONOMIA

Construiran una passarel·la de fusta a la ruta cicloturista dels Llacs al Pallars Jussà

Castell de mur
Economia

La DOQ Priorat i la DO Montsant reclamen un reg de suport per fer front a la sequera

Porrera
Unió Europea

L’Eurostat preveu una inflació del 2,2% a l’agost a la Zona Euro

Barcelona
Estat espanyol

Magyar Vagon confirma que retira l’OPA a Talgo

Barcelona
Economia

Bon estiu pel sector turístic català tot i que amb dificultats per cobrir personal

Barcelona
Economia

El nombre d’hipoteques sobre habitatges augmenta un 2,3% al juny

barcelona
Estat espanyol

L’hongaresa Magyar Vagon retira l’OPA sobre Talgo després del veto de l’executiu

Barcelona