Economia

Empresa

Conflicte en la família que va introduir els locals al país

Guerra al Vallès pels frankfurts

La família Vallès de Terrassa difon amb anuncis als diaris la divisió i enfrontaments judicials pel control de la marca Casa Vallès

Van ser els primers establiment d'aquest tipus instal·lats a Catalunya als anys 60

S'ha trencat l'acordentre les dues parts de la família enfrontades, que tornen a recórrer als jutjats

Terrassa és coneguda pel festival de jazz, l'hoquei o els castells, però ho és menys perquè gràcies a Isidro Vallès, des d'allà es van estendre els locals de venda de frankfurts als anys 60, i que ara proliferen arreu. Des del 2007 la família està dividia i enfrontada judicialment per l'ús de la marca Casa Vallès, que mentre tot era una camí de roses, abans del 2008, s'havia fet servir com a símbol sense registrar-se com a marca. Un conflicte familiar va corcar el negoci del grup empresarial, en què pare i filla es van enfrontar –Isidro i Rosa Vallès– amb el fill –Manel Vallès– en una disputa que hauria passat desapercebuda si no fos perquè al novembre van aparèixer anuncis en diaris de cada bàndol difonent el conflicte, arran del trencament d'un pacte entre les dues parts. Des d'aleshores, ha estat tema de conversa a la ciutat.

Tot va començar quan Isidro Vallès va decidir imitar la idea d'un altre firaire alemany i muntar paradetes ambulants de venda d'aquestes salsitxes arreu del país. Va convertir la paradeta en una de fixa en municipis del Maresme i el 1963 s'instal·la al carrer Gavatxons de Terrassa, on és una icona al municipi. El 1989 ja tenia sis establiments més: dos a Terrassa, dos a Badalona i dos més a Barcelona –els reconeguts Frankfurts Pedralbes– i el 1997 n'incorporà un setè a Barcelona.

El negoci familiar creixia i el 1984 compra una fàbrica de producció de pernil cuit Leo Boeck, en funcionament a Montcada i Reixac des del 1927. El 1989, amb el seu fill Manel Vallès, creen les empreses Isma Egara SA i Badalona Imer SA per tirar endavant els establiments de restauració, i creen una tercera societat patrimonial, Inversions Bernat SA, que lloga les propietats físiques a aquestes dues empreses. El 2003 el pare decideix traspassar el negoci dels frankfurts –s'identificaven com a Casa Vallès Frankfurts, Casa Vallès o Frankfurt Vallès– al fill i li ven les accions a canvi d'una pensió vitalícia. El setè establiment el comprà a la seva germana. Paral·lelament a l'entramat societari, creix en l'altra branca del negoci amb la creació de les empreses Internacional de Embutidos SA –elaboració d'embotits– i Embotits Eleoboeck SA –distribució–. El fill era l'administrador de l'entramat i arran del problema familiar del 2007 es veu obligat a cessar dels càrrecs menys dels de les dues empreses dels locals de frankfurts. Les parts entren en un primer judici perquè Inversions Bernat SA –ara a mans de pare i filla– no vol prorrogar el lloguer dels locals –amb procediment de desnonaments inclòs–i li talla el subministre d'embotits.

I comença el litigi mercantil per l'ús de símbols i i marques que havien conviscut en harmonia quan el clima familiar era favorable. Tot i els esforços del pare per registrar, el 2008, la marca Casa Vallès Frankfurts i Frankfurts Pedralbes, una segona sentència de l'Audiència Provincial les declara nul·les i obliga a indemnitzar el fill per utilitzar-les il·legalment. Al febrer del 2014, i vist el clima de crispació, les dues parts arriben a un acord per no executar les sentències i en què Manel Vallès podrà registrar la marca Casa Vallès Frankfurts i l'altra part no la farà servir més, així com tampoc les denominacions associades. Al cap de 8 mesos es trenca la treva. El fill arriba a un acord amb una altra empresa, Vallès Autèntic SL, per comercialitzar només embotits que el fabriquen amb el nom de Casa Vallès. Des del 2008 no els fa Internacional de Embutidos i aquests posen un anunci alertant que només el que fabriquen ells són els autèntics. I tornen a activar-se les velles demandes judicials i a anunciar-ne de noves.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia