Vilanova trasllada la xatonada al novembre per inaugurar la temporada

Pagesos, restauradors i paradistes del mercat creuen que és la millor manera de promocionar el plat

Amb l'objectiu de rendibilitzar la promoció que la xatonada fa dels productes locals, l'anomenat Laboratori Permanent del Pla Gastronòmic de Vilanova i la Geltrú, integrat per diversos gremis locals, va proposar aquest estiu traslladar la Festa del Xató al mes de novembre, i trencar la tradició de fer-la una setmana abans del Ball de Mantons (que dóna el tret de sortida al carnaval de la ciutat). La proposta ha estat recollida per l'Ajuntament i el 29 de novembre es materialitzarà amb un format similar al de l'any passat, en què el xató va ser el plat estel·lar, tot i que es va aprofitar l'ocasió per servir altres plats típics de la gastronomia local com la sípia a la bruta.

Els raonaments que han presentat pagesos, restauradors i paradistes del mercat són indiscutibles: l'escarola es comença a collir al novembre i està al mercat fins al febrer o el març, els seitons es pesquen i se salen a l'estiu i el millor moment per menjar-los és a partir de la tardor, el vi novell també es presenta al novembre, i els espigalls, per a les truites que acompanyen el xató, s'agafen durant l'hivern. Tant és així, que Montserrat Marcé i Remei Gimeno, pageses i paradistes del mercat de Vilanova, expliquen que molts anys han tingut «veritables dificultats per disposar d'espigalls per a les truites de la xatonada popular, perquè hi ha anys que al febrer ja no han arribat». I això implica que, si la festa es fa a les acaballes de la temporada natural, reactivant així el consum d'aquests productes, l'efecte de la promoció és massa curt. De fet, els restaurants de la ciutat introdueixen el xató a les seves cartes a partir del novembre, que és quan es presenta oficialment la Ruta del Xató, una iniciativa impulsada per ajuntaments i gremis del Garraf, l'Alt i el Baix Penedès.

El regidor de Promoció de Ciutat, Tomàs Álvaro, considera que el canvi de data serà positiu per a la promoció dels productes locals i que reforçarà la capitalitat de Vilanova i la Geltrú: «Fa uns anys Vilanova va treure del calaix el xató, un plat que només es feia a casa, i ara és una referència a la majoria de cartes del país i ha evolucionat cap a una Ruta del Xató, a la qual s'han incorporat altres municipis que diuen que fan xató».

Enguany, la Ruta del Xató l'obrirà Vilanova i la Geltrú, perquè habitualment les xatonades populars es fan entre els mesos del gener i el març. Per això, des del Laboratori Gastronòmic no es descarta que la resta de municipis es replantegin les seves dates a partir d'ara. De moment, l'únic que s'ha avançat sobre la festa és que seguirà el format de l'any passat, en què es va aprofitar per promocionar altres productes de l'horta i del mar de Vilanova i la Geltrú, però la ubicació no s'ha determinat encara.

Vilanova agita la Ruta del Xató

La decisió de Vilanova i la Geltrú no implica el trencament amb la Ruta del Xató ni molt menys, ja que els gremis que integren el Laboratori Gastronòmic també participen de l'agrupació que organitza la ruta. El que sí s'espera des de Vilanova és que el canvi de data acabi marcant una moda entre la resta de municipis, que és possible que s'acullen als raonaments de la capital del Garraf i avancin també les seves xatonades a l'inici de la temporada. Sigui com sigui, la tretzena edició de la Ruta del Xató es presentarà a mitjan novembre, com cada any, amb Oriol Llavina com a ambaixador. Llavina ha estat guardonat amb el premi al millor cuiner de l'any en el Fòrum Gastronòmic de Girona i és propietari dels restaurants El Cigró d'Or, de Gelida, i El Mercat, de Vilafranca del Penedès. La passada edició de la Ruta del Xató es va tancar amb un balanç positiu i amb la celebració de set xatonades populars que van repartir unes 14.000 racions del plat típic del Penedès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.