El Parc Tecnològic del Vi (Vitec) a Falset és el primer operatiu dels quatre projectats a la demarcació

La URV impulsa el que vol ser un centre de referència per al sector vitivinícola

L'execució de projectes de recerca, desenvolupament i innovació està al servei de cellers i viticultors amb el nou Parc Tecnològic del Vi de Falset (Vitec). L'edifici tecnològic del vi, aixecat en una primera fase als afores de Falset, disposa d'una superfície de 1.200 m² i aquest any –tot i la forta crisi del sector– preveu assolir els 400.000 euros de contractació. Aquesta infraestructura «única a l'Estat», segons ha assenyalat el director executiu, Sergi de Lamo, té com a objectiu ser «un punt de trobada de totes les institucions de recerca» i en darrera instància «assolir ser més competitius pel valor afegit que representa tenir un vi més bo». Les instal·lacions estan equipades amb una sala de tast, sala de microvinificació, laboratoris i diversos despatxos on de moment només treballen vuit persones.

Viticultura de precisió

L'activitat enfocada cap a una «viticultura de precisió» inclou diverses línies de recerca, com ara l'estudi que s'està realitzant –i amb el qual han iniciat contactes amb l'Institut Català del Suro–, en relació amb la permeabilitat a l'oxigen dels taps de suro, un tema en què es pot «aprofundir», comentava Joan Miquel Canals, director científic de Vitec, que incideix en les característiques del vi.

Centres de recerca

I.M

El parc de la indústria enològica és el primer operatiu dels quatre parcs científics i tecnològics (PCT) que la Universitat Rovira i Virgili (URV) ha projectat per desenvolupar centres de recerca, desenvolupament i innovació específic en els àmbits en què s'especialitzen. El PCT de turisme i oci es construeix a Vila-seca, a l'entorn del campus de turisme de la URV. Incorpora la seu de l'Observatori de Turisme de la Costa Daurada, i una de les seus de l'Institut de Recerca en Turisme de Catalunya. En la gestió, que assumeix la universitat, aquest parc és el més similar al de Falset. A Reus es construeix el Tecnoparc, que, en aquest cas, és d'impuls municipal. Sota el paraigua de parc també s'engloben altres projectes que van més enllà de la recerca en nutrició i salut. La universitat hi impulsa el centre d'R+D+I de nutrició i salut i participa en aspectes vinculats en la investigació. El model de gestió en parc tecnològic dedicat al sector de la química, l'energia i les noves tecnologies que es construeix a Tarragona segueix el model de gestió del Tecnoparc i la URV ha traspassat la responsabilitat administrativa a l'Ajuntament.