Economia

La meitat dels pisos propietat de bancs a les Franqueses estan buits

L'Ajuntament ha detectat un total de 161 habitatges en mans d'entitats financeres

En 69 habitatges hi viuen de lloguer els antics propietaris, desnonats

La meitat dels habitatges propietat d'entitats financeres o de les seves filials immobiliàries al municipi de les Franqueses, al Vallès Oriental, estan buits, segons els resultats d'un estudi elaborat per l'àrea d'Urbanisme de l'Ajuntament que el govern municipal (CiU, el PSC, el PP i UPLF) va donar a conèixer en el darrer ple municipal.

Segons aquest informe, a la localitat hi ha un total de 161 habitatges en mans d'entitats financeres, dels quals només tres són cases unifamiliars. Representen un 2,15% del total de 7.498 habitatges registrats a tot el poble i n'hi ha 80 que estan buits, tot i que els tècnics que van fer el treball de camp per fer l'informe no saben del cert el temps que fa que estan desocupats.

En les seves conclusions, els autors de l'informe expliquen que en 69 dels pisos visitats hi viu gent i que alguns són els antics propietaris, que, després de passar un procés d'execució hipotecària, s'han quedat a viure al mateix pis, però en règim de lloguer. En nou casos més possiblement hi ha ocupes, segons converses amb els veïns i alguna comprovació, i, finalment, en tres habitatges no ha estat possible accedir a la finca i no s'ha pogut comprovar res.

L'informe indica que a Bellavista la majoria dels pisos es concentren a la part més antiga del barri. A la part més nova només hi ha cinc habitatges, a més d'una finca amb set habitatges propietat d'una mateixa entitat. A Corró d'Avall, la distribució està molt més repartida. De les tres cases unifamiliars, dues són a Corró d'Avall i una a Corró d'Amunt.

L'informe alerta que molts dels habitatges buits tenen un greu problema de deteriorament per la falta de manteniment, “amb el consegüent problema de salubritat de l'habitatge i de la mateixa comunitat de veïns i la probabilitat que aquest habitatge pugui ser ocupat de forma il·legal”.

L'objectiu de l'estudi és mobilitzar el parc d'habitatges buits, sigui derivant-los al lloguer social o a través de les borses de mediació i lloguer social de l'administració, ja que en els portals immobiliaris no apareixen tots els pisos disponibles.

LA XIFRA

161
pisos i cases
són propietat dels bancs. D'aquests, 80 actualment estan buits i, per tant, no hi viu ningú.

Sancions després de les eleccions

L'elaboració de l'informe s'ha fet per complir una moció aprovada pel ple de l'Ajuntament el gener de l'any passat en què es demanava que s'identifiquessin els habitatges permanentment desocupats, amb especial atenció als que siguin propietat d'entitats financeres i altres grans empreses. Aquest és un pas previ imprescindible per poder aplicar sancions en compliment de la llei del dret a l'habitatge. El regidor d'Urbanisme i portaveu del PSC, Joan Antoni Marín, ha explicat que no es preveuen iniciar procediments sancionadors als bancs que tinguin pisos permanentment desocupats, arran de la proximitat de les municipals. “En aquest moment del mandat, les accions potser no tindrien la solidesa que haurien de tenir”, diu Marín. El regidor remarca, però, que el PSC “té directrius de treballar en aquest sentit” i recorda que l'Ajuntament de Terrassa va ser pioner en aquesta qüestió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.