Lleida posa la pedra del Fruitcentre, el primer centre de recerca de la cadena fructícola a Europa
Durant la seva estada a Lleida, el conseller del DAR ha estat l'encarregat de col·locar la primera pedra del Fruitcentre, un centre de recerca de la cadena de la fruita, és a dir, des del camp fins al consumidor. Les seves instal·lacions, ubicades al turó de Gardeny de Lleida, estaran vinculades al Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida (PCiTAL) i serviran per investigar tots els passos de la cadena fructícola.
L'equipament, amb una inversió prevista de 8,5 milions d'euros, disposarà de 4.000 metres quadrats on els investigadors podran aplicar el coneixement tècnic i científic, de forma integrada, en l'àmbit de la cadena de valor de la fruita des del cultiu fins al consumidor.
El Fruitcentre integrarà en una mateixa instal·lació els equipaments científics i tècnics necessaris que permetin dur a terme R+D+i en tota la cadena de valor de la fruita. La recerca que s'hi durà a terme se centrarà en donar resposta científica en relació a la producció de fruites i productes derivats, ja que, entre altres camps, s'investigarà com aprofitar pel consum humà els residus que actualment es llencen de la cadena fructícola. A la vegada, es pretén que les investigacions que es duguin a terme al Fruitcentre serveixin per incrementar la confiança dels consumidors en els aliments que troba al mercat garantint-ne la qualitat i salubritat alimentàries dels mateixos així com la tarçabilitat del producte en totes les seves fases.
El Fruitcentre desenvoluparà la seva tasca mitjançant la cooperació entre l'IRTA i la Universitat de Lleida (UdL) i, en concret, se centrarà en la millora de la competitivitat dels sectors de la producció, conservació, envasament, confecció, transformats, i de la distribució de la fruita, així com en la generació i desenvolupament de noves tecnologies, l'assessorament, i la formació, amb una estreta relació amb les empreses hortofructícoles.
Durant l'acte de col·locació de la primera pedra, Joaquim Llena ha destacat que es tracta d'un centre que 'permetrà que el sector de la fruita sigui molt més eficient i competitiu. El màxim responsable del DAR ha dit que no hi ha en tot el món un centre de recerca que abasti tots els esglaons de la cadena de valor de la fruita, com ho farà el Fruitcentre, en què s'investigarà, entre altres, quines sortides empresarials i comercials es pot donar als subproductes de la fruita.
Amb aquests subproductes els investigadors del Fruitcentre podran elaborar biomolècules funcionals, entre les aplicacions pràctiques de les quals figura el fet que poden permetre generar vitamina C natural, i podran ser ingredients d'aliments funcionals que aporten beneficis directes al consumidor, ha explicat el conseller. Llena ha recordat que actualment aquests subproductes suposen una despesa econòmica pel sector ja que s'ha de pagar la seva destrucció com a residus. Per això, les investigacions que dugui a terme el Fruitcentre en aquesta matèria poden obrir noves oportunitats de negoci pel sector.
El director general de IRTA, Josep Maria Monfort, ha remarcat que l'equipament també comptarà amb un supermercat d'investigació. Monfort ha explicat que cada cop hi ha més compra impulsiva en els supermercats, i resulten més determinants factors com ara situació del producte, la presentació, il·luminació, combinació de colors, els productes que es col·loquen a la vora, que determinen que en una cistella hi hagi més o menys fruita. Així, des del Fruitcentre es podrà investigar com aconseguir el màxim volum de venda de fruita en els establiments comercials, una recerca que no es limitarà al consumidor intern sinó també al d'altres mercats internacionals, ha explicat.
Per la seva banda, l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha destacat que el Fruitcentre suposa un «salt qualitatiu» i «molt important» pel PCiTAL essent un centre de referència internacional. També ha dit que suposa un impuls de l'administració cap a la recerca efectiva. En aquest sentit, el titular del DAR ha afegit que el Fruitcentre neix per treballar amb el sector, i convertirà Lleida «en pol de recerca i innovació». Llena ha explicat que l'equipament generarà idees, innovarà de forma oberta, sumarà, transferirà el talent i afavorirà el clúster hortofructícola català.
L'edifici del Fruitcentre estarà dotat de plantes pilot, cambres de conservació, laboratoris, sala d'avaluació sensorial, biblioteca i despatxos. Hi treballaran tots els grups de recerca relacionats amb la cadena de valor de la fruita, des de la genètica i millora fins a la transformació, comercialització i consum.
El Fruitcentre, que s'inscriu en l'anella de l'Agroindústria de Catalunya, acollirà la seu de Fruitfutur (Actel, Fruits de Ponent i Poma de Girona) i s'adscriurà al Consorci de R+D Agroalimentari de Lleida format per l'IRTA i la Universitat de Lleida.
Llena també ha aprofitat per explicar que de la mateixa manera que el Fruitcentre, al 2011 també podria estar acabada la nova seu de la conselleria a Lleida, a la qual s'afegiran edificis per a laboratoris, i per empreses vinculades al DAR.
Després de col·locar la primera pedra del Fruitcentre, Llena s'ha desplaçat fina a Vallfogona de Balaguer (Noguera) on ha inaugurat oficialment el curs acadèmic 2009-2010 de les Escoles de Capacitació Agrària (ECA) del DAR.