Economia

Consensuen 40 propostes per reindustrialitzar el Vallès Occidental

Els agents socials i econòmics reclamen millores en infraestructures i telecomunicacions

Fomentar la formació també n'és un eix central

Agents econòmics i socials van presentar ahir 40 propostes per millorar les infraestructures, la formació, l'estat dels polígons, el transport públic, la fiscalitat i l'àmbit de la gestió per aconseguir la reindustrialització del Vallès Occidental. Aquestes propostes són el resultat de la primera fase d'anàlisi sorgida de la Declaració del Vallès Occidental. Cap a la segona reindustrialització, que es va signar el 30 d'abril del 2014. Algunes de les propostes que recollia ahir l'ACN són actualitzar la situació dels polígons tant en infraestructures com en telecomunicacions, crear un fons econòmic per finançar projectes, potenciar la formació segons les necessitats, reforçar la col·laboració i reclamar més inversions dels governs.

Des de la signatura del document, es van posar en marxa cinc grups de treball per analitzar la situació de la comarca en cada temàtica i establir propostes. El primer d'aquests eixos és Infraestructures, mobilitat i energia, en què s'ha arribat a la conclusió que no es disposa de les infraestructures adequades i es reclama reduir els costos de les telecomunicacions, actualitzar la situació i l'estat dels polígons i les naus industrials, fer un diagnòstic de l'estat de la mobilitat amb la voluntat de millorar el transport públic, millorar el transport de mercaderies i crear pàrquings per a camions, i impulsar la creació d'una agència energètica a la comarca, entre altres propostes.

El segon eix s'ha centrat en l'especialització en el territori i la internacionalització, i planteja desenvolupar la idea de territori industrial com a clúster, impulsar canvis legislatius que afavoreixin l'inici de l'exportació i la capitalització de les empreses, i dissenyar un programa d'exportació a països propers per a pimes.

El tercer eix, sobre la formació, parteix de la base que hi ha una percepció social negativa de la formació professional i del fet que la reforma de la llei d'educació impulsada pel govern espanyol es basa en models d'aprenentatge “obsolets”. A partir d'aquí, proposa reforçar els mecanismes de promoció de la formació amb jornades d'orientació a estudiants tant d'FP com d'ESO i batxillerat, o fomentar que les pràctiques d'FP siguin remunerades i cotitzin en la Seguretat Social.

El quart eix ha analitzat la situació dels polígons i s'ha arribat a la conclusió que molts estan abandonats o buidats i que hi ha una “competència ferotge” entre els municipis per atreure noves empreses. Per això, es proposa actualitzar i adaptar les infraestructures sense crear polígons, establir polítiques fiscals preferents per consolidar les activitats existents i atreure'n de noves i reorganitzar les competències de tots els agents per aconseguir més col·laboració per facilitar les estructures de gestió viables als polígons.

Finalment, s'ha treballat en un cinquè eix sobre el desenvolupament econòmic i l'administració pública, en què es planteja potenciar el paper de l'administració com a líder de la concertació de recursos publicoprivats i impulsar la transversalitat dels dispositius de promoció industrial.

LA XIFRA

5
eixos
té el document de 40 propostes que s'ha consensuat entre agents socials i econòmics.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.