Economia

Les 10 claus de l'atur

La lluita contra la precarietat laboral centra les mobilitzacions del Primer de Maig

Els sindicats defensen que és el moment d'apujar salaris

Sobre la lleu millora econòmica, recorden que molts col·lectius en queden exclosos

“Precarietat és explotació. Treball i salaris dignes + protecció social” és el lema triat aquest any per la UGT i CCOO per animar la gent a sortir al carrer el Dia del Treballador. Les xifres d'atur encara estan disparades –la taxa torna a estar per sobre del 20% segons l'última enquesta de població activa (EPA)–, però alguns indicadors donen una petita treva si els comparem amb l'any anterior. Es crea una mica d'ocupació, es redueix un xic l'atur juvenil i s'animen la construcció i els serveis, així que els sindicats reclamen que la recuperació de la qual tant parlen i s'enorgulleixen el govern i la patronal també comenci a arribar als treballadors. És a dir, que es compensin els sacrificis salarials fets en l'etapa més dura de la crisi.

Els agents socials fa cinc mesos que discuteixen com han de notar les butxaques dels empleats la lleu millora econòmica, així que la negociació sobre convenis col·lectius que ha d'incloure la pujada salarial recomanada per aquest any i el que ve està encallada. Els sindicats defensen augments propers a l'1,5% i els empresaris diuen que la cosa va bé però no prou per fer “grans festes”, de manera que la seva oferta està bastant per sota de l'1%.

El manifest d'avui

Amb aquest teló de fons, el manifest unitari del Primer de Maig que avui llegiran els líders de la UGT i CCOO afirma sobre els poders polítics i empresarials: “Ens volen fer oblidar que la millora teòrica de l'economia no queda reflectida en els nostres salaris rebaixats. Que cada dia centenars de famílies han d'afrontar desnonaments perquè no poden pagar les quotes de la seva hipoteca i, a la vegada, donar de menjar als seus fills. Que han convertit la precarietat de les condicions laborals en un signe de modernitat, quan no és cap altra cosa que explotació.”

“Comencen a haver-hi senyals de recuperació, però no hem sortit de la crisi econòmica i social perquè les persones estan en pitjors condicions que abans de la crisi, ja que l'austeritat i les retallades s'han convertit en atur, precarietat laboral i desprotecció social”, afegia abans de la jornada de lluita el secretari general de CCOO de Catalunya, Joan Carles Gallego. I és que el principal problema del mercat laboral actual és que la tímida millora que experimenta en deixa fora molts col·lectius, com ara els més joves, amb una taxa d'atur propera al 50%, i els desocupats més grans de 45 anys i sobretot de 55 anys, molts dels quals viuen situacions dramàtiques perquè el mercat laboral no els dóna cap nova oportunitat.

Només tres dades per veure la magnitud de la tragèdia: un 60% dels aturats fa més d'un any que busquen feina, hi ha més de 240.000 desocupats que han esgotat totes les prestacions i el pes de la renda activa d'inserció, la paga del govern que es reserva per a persones en una situació econòmica extrema, ha passat de ser anecdòtica a representar gairebé un 10% de les ajudes que reben els aturats. Per augmentar la protecció dels treballadors, els sindicats continuen reclamant la derogació de la reforma laboral i la instauració d'una renda garantida de ciutadania que eviti que les persones sense recursos caiguin en l'exclusió social.

Fins ara, les nombroses mobilitzacions per tombar la reforma del PP no han obtingut resultats, però els representants dels treballadors defensen que cal sortir al carrer per continuar reclamant un cop de timó. Per Josep Maria Álvarez, secretari general de la UGT, “és necessari un Primer de Maig multitudinari per canviar les polítiques” i recuperar el nivell salarial i de protecció social anterior a la crisi, a més de crear ocupació de qualitat. Perquè, com insinua el lema de les manifestacions que avui es fan a Barcelona, Girona, Tàrrega, Tarragona i Tortosa, a banda de l'atur, el problema d'avui és que els pocs llocs de treball que es generen estan mal pagats i són precaris. La lluita pels drets laborals i una ocupació de qualitat també centrarà les mobilitzacions de la USOC i la CGT.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

Les exportacions creixen un 6,1% al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre però el balanç segueix negatiu

Tarragona

Les exportacions gironines s’alenteixen al maig

GIRONA
economia

Les exportacions creixen un 2,2% i superen els 9.200 milions al maig

barcelona
TURISME

Els creuers amb Barcelona com a base baten rècords i ja són un 83% dels que arriben

Barcelona
ECONOMIA

100 milions d’euros en set anys per millorar l’ocupació juvenil a Barcelona

Barcelona
ECONOMIA

Confirmats 25 focus més de llengua blava i s’arriba a un total de 71

Barcelona
societat

Inaugurat el centre d’interpretació de la fruita de Catalunya

Lleida
Economia

Apartur recorrerà a la UE contra l’eliminació de llicències de pisos turístics a Barcelona

Barcelona
Economia

Barcelona pujarà al màxim el recàrrec de la taxa turística, fins a 4 euros per nit

Barcelona