Economia

La venda de tabac cau un 50% des de l'esclat de la crisi

Els ingressos del sector a la demarcació van ser lleugerament superiors que el 2013 per la puja de preus

Els estanquers aposten per ampliar l'oferta de productes per compensar la caiguda

La crisi, però sobretot la llei antitabac, han estat punts clau

La venda de paquets de tabac ha caigut un 51,37% a les comarques gironines des de l'esclat de la crisi i amb la llei antitabac. Paral·lelament, entre el 2008 i el 2014, la recaptació en milions d'euros també va caure, tot i que en menor proporció: un 17,14%. Durant els primers tres mesos del 2015, i segons dades de la comissió per al mercat de tabacs, dependent del Ministeri d'Economia, a les comarques gironines s'han venut 17,5 milions de paquets de tabac, cosa que suposa un descens respecte al mateix període del 2014 i unes vendes per un valor total de 77,1 milions d'euros –un 5,91% menys que en el mateix període de l'any passat, quan la xifra va ser de 81,9 milions.

No obstant això, i en relació amb el 2013, els ingressos del sector van ser lleugerament superiors als de 2013 a causa de la puja de preus. El nombre de cigarretes venudes es va mantenir però baixen tots els altres tipus de tabac. El 2014, com el 2013, a Girona es van vendre gairebé 103 milions de paquets de cigarretes però, en canvi, el nombre de cigars venuts va caure un 2%, el de cargolar un 8% i el de pipa un 36%, però són volums totals molt baixos en comparació amb les cigarretes.

2008-2014

L'any 2008, a les comarques gironines es venien un total de 211,2 milions de paquets de tabac; l'any 2014, aquesta xifra va ser de 102,7 milions. Pel que fa a milions d'euros, el valor de les vendes arribaven el 2008 als 543 milions, mentre que el 2014, la xifra era de 449 milions, una dada lleugerament superior a la del 2013, quan va ser de 442 milions. Aquest lleuger increment en la venda de paquets de tabac de l'any passat a la demarcació no té una causa clara que ho expliqui.

“Pràcticament prohibit”

El president del Gremi d'Estanquers de les Comarques de Girona, Jaume Gou, entén que un dels factors que poden explicar la lleugera puja és que més joves decideixin fumar; és a dir, un sector de gent nova que adquireixi l'hàbit ja que, “pràcticament”, reconeix Gou, “està prohibit fumar”, en referència al fet que ja sigui pel preu o per la salut, hi ha molta gent que ha deixat de fumar i que recorda que abans era un hàbit estès.

La important davallada en la venda de tabac dels darrers sis anys no ha estat proporcional a la davallada dels ingressos obtinguts per la venda de tabac i això s'explica per l'increment del preu del tabac, De tota manera, els estancs aposten per la diversificació per compensar la davallada del tabac i, recentment, gràcies a una llei de l'any passat, se'ls permet vendre llaminadures –sempre que estiguin envasades– i, fins i tot, begudes i licors.

LES XIFRES

17,5
milions
de paquets de tabac s'han venut a les comarques gironines el primer trimestre del 2015; un 7,18% menys.
102,734
milions
de paquets de tabac es van vendre durant el 2014 a la demarcació; un 51,37% menys que el 2008.
449,878
milions
d'euros és el valor total de les vendes de tabac l'any passat a la demarcació; un 17,14% menys que el 2008

Més tabac que a Tarragona i Lleida

U.C

Les dades estadístiques sobre la venda de tabac a la demarcació de Girona difonen algunes curiositats com ara que a les comarques gironines es ven més tabac –de tot tipus– que a les comarques de Lleida i Tarragona –demarcació on hi ha més habitants que a la de Girona–. En el cas del tabac de cargolar, per exemple, l'any passat es van vendre un total de 284.144 quilos de picadura a la demarcació, amb un valor de 47, 601 milions d'euros, mentre que a la de Barcelona el nombre de quilos van arribar a 764, a la de Tarragona van ser 149 i a la de Lleida, 88. Pel que fa als cigars, l'any passat se'n van vendre 62.837.246 a la demarcació, mentre que a la de Tarragona no va arribar als 42 milions i a la de Lleida, als 28 milions.

El fracàs de les cigarretes electròniques

Dos anys i mig després del boom de les cigarretes electròniques, que van sortir al mercat a principi del 2013, el president del gremi d'estanquers gironí coincideix que ha passat la moda i explica que s'han tancat moltes botigues que es van obrir dedicades exclusivament a aquest producte que continua a la venda als estancs.

La segona fira del gremi d'estanquers, a Vilablareix

Una cinquantena d'expositors de les principals marques de tabac i d'empreses dedicades a articles de fumadors, màquines de tabac i programes de gestió, empreses de seguretat, entre d'altres, és previst que participin avui en la segona fira del Gremi d'Estanquers de Girona, que se celebra al Mas Marroc, a Vilablareix, i que és l'única fira en aquest sector que se celebra arreu de l'Estat espanyol. En el marc de la fira –que es reparteix entre espais a l'interior i a l'exterior– i que està adreçada exclusivament al sector, les empreses presenten la seves novetats i atenen les peticions dels estanquers. Noves varietats de paper de fumar o líquid per als cigarrets electrònics són alguns dels productes que es podran conèixer a la fira, segons explica el president del gremi, Jaume Gou, que recorda que la primera d'aquestes fires va celebrar-se l'any passat amb molt d'èxit, cosa que ha fet ampliar-la aquest any. Prèviament a la fira hi ha prevista també l'assemblea general ordinària anual d'aquest gremi, que té agremiats 205 estancs de la demarcació i després celebraran un dinar de germanor a càrrec del Celler de Can Roca.

El preu d'algunes de les marques més consumides

Camel

4,55 euros (a totes les marques se'ls ha de sumar 15 cèntims si es compra fora de l'estanc)

Ducados

4,55 euros

Fortuna

4,45 euros

Gold Coast

4,30 euros

Lucky Strike

4,35 euros

Marlboro

4,85 euros

Nobel

4,45 euros

Winston

4,30 euros

Drum (picadura 50 gr.)

8,45 euros

9,72 euros (altres punts de venda)

Pueblo (picadura 30 gr.)

4,95 euros

5,69 euros (altres punts)

Vegafina Coronitas

3,30 euros

3,80 euros (altres punts)

Cohiba Club

7,80 euros

8,97 euros (altres punts de venda)

Romeo y Julieta Belicosos

11,70 euros

13,46 euros (altres punts de venda)

Una cinquantena d'expositors

hi portaran els seus productes i novetats


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia