La xarxa d'Eurofirms creix seguint l'expansió dels clients
L'any passat va obrir 15 delegacions a Espanya i Portugal i aquest amplia presència a Andalusia. La facturació d'aquesta ETT gironina va augmentar l'any passat un 46%
“Les empreses logístiques són el primer termòmetre de l'activitat econòmica i les empreses de treball temporal som el segon”, assegura Miquel Jordà, propietari i director general d'Eurofirms, la primera ETT de capital cent per cent espanyol que treballa a l'estat, i la quarta si es tenen en compte les multinacionals.
El termòmetre d'aquesta empresa amb seu a Cassà de la Selva indica que des de fa un any i mig, amb l'augment del consum i de l'exportació, augmenta la demanda de personal de les empreses, especialment les de serveis i logística, després d'un període de sis anys en què les companyies van reduir la plantilla a mínims “i no gosaven acudir a les ETT ni per cobrir una punta de feina”. Un refredament de l'economia que va canviar radicalment la demanda: d'obrir el 2006 una delegació a Polònia per contractar en origen la necessitat de mecànics, soldadors i tota mena d'operaris que les indústries catalanes no cobrien aquí, Eurofirms va passar a acumular currículums de catalans formats i sense feina. La demanda de les empreses no ha canviat ni pel tipus de treballadors que busquen ni per la durada dels contractes, però sí que es nota “un descens del salari que ofereixen per a treballadors qualificats, del voltant del 20%, en línia amb la caiguda que hi ha hagut amb la crisi i que ha fet pujar la productivitat per tornar a ser competitius en els mercats exteriors”.
Malgrat la crisi, des de 2009 Eurofirms registra increments anuals de facturació des de l'any 2009, fins tancar l'exercici 2014 amb 141 milions d'euros, un 46% més que el 2013, molt superior al 10% de la mitjana del sector. Un creixement afavorit per la revolució tecnològica, que permet a les persones introduir les seves dades al web sense passar per les oficines i tecnologia pròpia que permet a les empreses seguir les contractacions i la firma de la documentació laboral a través del mòbil.
Durant 2014, també va créixer en presència territorial amb l'obertura de 15 delegacions i, actualment, amb la recentobertura a Màlaga, ja són 66 delegacions a Espanya i 7 a Portugal, amb una plantilla de 250 persones. Jordà explica que l'ampliació de la xarxa es fa aprofitant les oportunitats del mercat, seguint els clients on obren noves fàbriques i participant en els concursos de les grans empreses amb centres arreu i que només volen treballar amb una o dues ETT.
Ser agència de col·locació, ‘ganga' innecessària
Eurofirms ha estat homologada per poder treballar com a agència de col·locació, una figura que encara no està en marxa i amb la qual les ETT cobraran de l'administració comissions per col·locar determinats perfils de treballadors. Quan es va anunciar el sistema, els sindicats van criticar-lo perquè creuen que les ETT es dedicaran a buscar feina per als aturats de més bon col·locar. Jordà va més enllà: “La gent ja acudeix a nosaltres per buscar feina i, per tant, cobrarem comissió per un contracte que hauríem fet igualment. No crearem llocs de treball sinó que cobrirem vacants que ja existeixen. La subvenció hauria de ser per a l'empresa final, per incentivar-la a crear feina.”
La xarxa d'Eurofirms creix seguint l'expansió dels clients