La Federació d'Hostaleria sosté que el sector serà la primera víctima de l'augment de l'IVA
El president, Antoni Escudero, defensa la flexibilitat de l'acomiadament i que es vinculi el sou del treballador al seu rendiment
En la celebració anual del Dia Mundial del Turisme, Escudero sol fer intervencions contundents. I ahir no va ser una excepció. El president de la federació va ser molt crític amb la puja d'impostos que es preveu en el pressupost de l'Estat. «D'algun lloc havien de sortir les misses. I en un exercici d'enginyeria financera brillant, els qui ens governen a Madrid han decidit que el més convenient per sortir de la crisi és apujar els impostos», va criticar Escudero. Per ell, caldria fer tot el contrari: «No s'ha de ser cap llumenera per deduir que la solució és rebaixar l'IVA. Abaratint les coses la gent compra i la recaptació fiscal puja sola.»
Directe als diputats
El pressupost de l'Estat ha de ser aprovat en el Congrés i, en aquest sentit, Escudero va dirigir-se als diputats catalans –alguns presents a l'acte–. «Ningú amb tres dits de seny entén que es voti diferent una mateixa cosa en funció de l'escenari. Madrid no està tan lluny per oblidar-se dels interessos dels catalans», va etzibar.
Així mateix, va referir-se a la necessitat d'una reforma laboral: «Estem pagant les indemnitzacions més altes d'Europa i els convenis col·lectius preveuen el mateix salari tant si la persona treballa com si es queda a casa. Així no es motiva la gent a treballar.» Al seu parer, les polítiques d'ocupació han d'implicar formar els empleats i «no donar subsidis sense control».
Escudero també va parlar d'immigració: «Els necessitem però no podem donar subsidi indiscriminadament a les seves famílies perquè si carreguem gaire el barco ens enfonsarem tots.» Per Escudero, hi ha hipocresia en les polítiques d'immigració i en temes com la prostitució. «Som covards a l'hora d'afrontar la realitat. Ens falta un lideratge sòlid i no complaent amb totes les parts», va assegurar.
Huguet, a l'expectativa
El conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, present a l'acte, es va mostrar més curós: «Apujar impostos pot ser contraproduent. Però vull veure què acaba passant.» Malgrat això, es va mostrar escèptic sobre la possibilitat que l'Estat afronti reformes estructurals en l'àmbit laboral. «La virulència bipartidista a les Espanyes fa impossible un acord. Això ens ha de portar a reclamar més autogovern», va dir.
Per la seva part, el president de la Diputació de Girona, Enric Vilert, va afirmar que «en una situació de crisi és quan cal trobar oportunitats» i va apel·lar a la necessitat que el sector es mantingui unit i fort.