Apunts per a un lideratge de país

Les quartes jornades de reflexió i debat que organitzen Caixa Manresa i Esade apleguen al monestir de Sant Benet de Bages la flor i nata de l'empresariat i els agents socials i polítics del país per parlar del lideratge i la falta de direcció

Deia ahir l'expresident Jordi Pujol que «un país que no tingui lideratge econòmic, difícilment trobarà la influència que li permeti agafar impuls i que li doni un objectiu, encara que sí que tingui lideratges en altres coses». Ho deia a un auditori amb la flor i nata de l'empresariat català, representants polítics i agents socials, entre els quals hi havia Antoni Pont (Borges), Ferran Soriano (Spanair), Josep Maria Pujol (Ficosa), Josep Piqué (Vueling), Joan Uriach (Grup Uriach), Adolf Todó (Caixa Catalunya) i Feliu Formosa (Caixa Manresa). Justament del lideratge, i més concretament de la falta de lideratge, van tractar ahir (i avui continuen) les quartes jornades de debat d'Esade i Caixa Manresa, que coincideixen amb un moment en què la crisi econòmica ha posat més de relleu que mai la necessitat de lideratges al país.

Lideratge i les caixes

Per al president de Caixa Manresa, Manel Rosell, la falta de lideratge «és un dels problemes que hem de superar en el procés de fusió de les caixes» i sovint es confon «lideratge i mida, i això pot fer perillar el procés i no ens ho podem permetre», va dir.

Jordi Pujol, que va citar alguns dels grans líders empresarials que ha tingut el país –entre ells Pere Duran, de Gas Natural, Carlos Ferrer Salat, cofundador de la CEOE i Lluís Carulla, d'Agroalimen–, va insistir que avui més que mai s'ha demostrat «que el lideratge és necessari» i per al president d'Abertis i del Cercle d'Economia, Salvador Alemany, en situacions de crisi com les viscudes, els empresaris, «hem de creure en la nostra capacitat de resiliència, que és la capacitat dels materials de recuperar la seva forma després d'haver suportat una pressió dura». Alemany va animar els empresaris a «adquirir un compromís amb el projecte de país, no per patriotisme, sinó per necessitat» i va esperonar-los a «practicar la resiliència i a ajudar els líders actuals i els líders potencials del país».

Per la seva banda, Carlos March (copresident de la Banca March, fundada a Palma i que està present a ACS, Carrefour, Prosegur i Acerinox a través de la corporació financera Alba), que va compartir amb Alemany la ponència inaugural, va rebutjar que sigui el sistema financer el causant de la crisi econòmica, però va reconèixer «abusos d'executius» que han anat en el sentit contrari al del lideratge. March va encoratjar els assistents a fer simultanis els objectius a curt i llarg termini i a «oblidar-nos de l'optimisme, que és cosa de nens, i a centrar-nos en la serietat creativa i en la racionalitat positiva».

Al col·loqui entre els consellers d'Economia basc i català, l'alcalde de Barcelona, el conseller d'Innovació i Empresa i el director general d'Esade, Josep Huguet va demanar l'acord dels agents socials i tots els partits polítics per «fer un gran pacte nacional de reforma de l'administració», i Antoni Castells va insistir que no se surt de la crisi sense lideratges polítics i que el que cal és coratge per «fer front als canvis». «La condició del lideratge és l'exemplaritat, no els privilegis», va dir.

Manel Rosell
President de caixa manresa
«La fusió de caixes ens ha d'ajudar a superar el problema de la falta de lideratge»
Salvador Alemany
president del cercle d'economia
«Animo als empresaris a adquirir un compromís amb el projecte de país»
Carlos March
copresident de banca march
«Oblidem-nos de l'optimisme, això és cosa de nens, i centrem-nos en la serietat creativa i en la racionalitat positiva»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.