Economia

Tsipras manté la pugna

El govern de Syriza no retira el referèndum i continuarà fent campanya pel no tot i l'amenaça de ‘Grexit'

L'Eurogrup es nega a negociar res més fins diumenge, però el BCE no tanca del tot l'aixeta als bancs

Els canvis sobtats del primer ministre grec causen estupor a Brussel·les

Mai ningú no havia aguantat un estira-i-arronsa a la troica fins al final. Tot i el corralito i la fallida tècnica en què es troba Grècia, després del seu impagament a l'FMI i de la fi del segon rescat, Alexis Tsipras mantindrà finalment el referèndum d'aquest
diumenge i seguirà fent campanya pel no. “Els que diuen que votar no significa sortir de l'euro estan mentint, no vol dir trencar amb Europa sinó tornar a l'Europa dels valors”, va refermar-se ahir el primer ministre hel·lè, desmentint els rumors sobre la cancel·lació de la consulta. El govern de Syriza acceptaria ara l'oferta que els creditors li havien fet divendres, abans que Tsipras fes saltar les negociacions pels aires convocant el plebiscit.

Però la rendició de Tsipras arriba massa tard i ja no és creïble: a Brussel·les aquests cops de volant i girs de 180 graus generen estupor i màxima desconfiança. En només cinc dies, el premier hel·lè ha passat de titllar de “xantatge” i “humiliació a tot un poble” la proposta de la troica a empassar-se-la introduint-hi només algunes condicions, molt menors: bàsicament, mantenir un descompte especial del 30% de l'IVA per a les illes i prorrogar fins la tardor la tisorada al sistema de pensions, amb l'endarreriment de l'edat de jubilació i la fi de les ajudes a les pensions més baixes, segons la carta signada per Tsipras i filtrada al Financial Times. Però Alemanya es va afanyar a respondre nein. “Ara hi ha rumors que es podria cancel·lar el referèndum, això no és seriós, ningú no entén per què el govern grec està portant el seu poble a aquesta situació, estem atònits”, es va queixar Wolfgang Schäuble, el seu ministre de Finances.

Merkel vol comptar els vots i no pensa moure ni un dit fins diumenge. L'Eurogrup va tancar ahir files amb la cancellera i va fer seva l'estratègia, molt arriscada, de jugar-s'ho tot a la carta del sí. Després d'una enèsima reunió (la setena ja, en només dues setmanes!), en una teleconferència que només va durar una hora, els 19 ministres de Finances de l'euro van decidir aturar fins després del referèndum el tercer rescat que ha demanat Grècia (uns 29.100 milions d'ajuda, exclusivament per pagar els seus venciments de deute fins el 2017).Merkel ha imposat la seva línia dura i els governs europeus estan redoblant la seva campanya a favor d'un sí diumenge que faci caure Tsipras. La decepció i la ira dels creditors amb el líder de Syriza arriba a un nivell que sembla poc menys que impossible que siguin capaços de tornar a asseure's a la mateixa mesa de negociació sense arribar a les mans. I el referèndum de dissabte els dóna l'oportunitat de matar dos ocells d'un mateix tret.

Kazimir, el més dur

El més contundent pressionant els grecs va tornar a ser ahir el ministre de Finances eslovac, Peter Kazimir. “Em temo que els bancs grecs no podran obrir amb l'euro com a moneda si el referèndum de diumenge acaba en un no”, els va alertar. I Merkel directament va defensar que la zona euro podria resistir sense problemes un Grexit, que els altres 18 socis se'n sortirien i estan millor preparats que el 2012 (especialment Espanya). “Europa vol ajudar Grècia, però no es pot ajudar algú que no vol deixar-se ajudar”, va advertir també el president del Consell Europeu, Donald Tusk. Aquest serà l'argument amb que els creditors s'espolsaran la seva responsabilitat si s'acaba produint un accident.

I per si Tsipras no estigués prou acorralat ja, el Consell d'Europa (el d'Estrasburg, no el Consell Europeu) es va queixar també ahir que el referèndum de diumenge no compleix els estàndards democràtics internacionals: segons el seu secretari general Thorbjorn Jagland, no s'ha organitzat amb prou temps (només amb una setmana i en caldrien almenys dues) i la pregunta no és prou clara. L'única bona notícia per al govern de Syriza va ser ahir que el BCE va decidir no tancar encara del tot l'aixeta a la banca hel·lena. Mario Draghi força la normativa i tot i que en teoria no pot finançar bancs que siguin insolvents (i el sistema financer hel·lè i el mateix Estat ho són, després de l'impagament a l'FMI) no els retirarà encara la liquiditat d'emergència, de 89.000 milions d'euros, per no agreujar encara més el corralito.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona