Economia

La construcció torna a crear ocupació amb la rehabilitació

El 70% de persones que actualment estan ocupades en la construcció treballen en la rehabilitació d'habitatges i edificis

Canvi de cicle, sis anys després d'una profunda recessió

Sembla que el sector de la construcció viu un punt d'inflexió a la demarcació de Tarragona. La Confederació Empresarial de la Província de Tarragona (Cepta) va presentar ahir les dades del darrer Observatori empresarial, que s'ha dedicat a l'evolució del sector de la construcció a les comarques tarragonines. Les dades oficials rebel·len un punt d'inflexió del sector a la demarcació i un canvi de tendència, després de sis anys d'haver patit una profunda recessió.

El comportament del sector de la construcció permet afirmar que “el pitjor, en termes d'ocupació, ja ha passat, i s'evidencia una petita recuperació i un canvi de tendència”, va afirmar Juan Gallardo, cap del gabinet d'estudis de la Cepta. Segons l'Enquesta de Població Activa (EPA), la construcció ha ocupat aquest segon trimestre del 2015 unes 26.000 persones a la demarcació, una xifra superior a la mitjana del 2014 (18.862), del 2013 (19.870) i del 2012 (23.292). Aquests indicadors confirmen un canvi de tendència, tot i que es troben lluny de les xifres d'ocupació del període del boom de la construcció (1995-2007). La patronal empresarial pronostica que, si la construcció recuperés un nivell d'ocupació d'unes 35.000 a 45.000 persones a l'any, “suposaria una caiguda de cinc punts de l'atur general de la demarcació, que faria baixar l'índex d'atur per sota del 20%”, va destacar Gallardo.

Una altra dada rellevant és que un 70% d'ocupats del sector treballen en la rehabilitació d'edificis o habitatges. Segons Juan Gallardo, la rehabilitació d'habitatges “s'ha convertit en un element molt important en termes d'ocupació i, alhora, contribueix a la renovació del parc d'habitatges i d'equipaments públics”.

No tot són flors i violes Tot i així, el nombre d'habitatges iniciats a la demarcació encara és força baixa, ja que només s'han construït 49 unitats durant el primer trimestre del 2015, i demostra que el sector residencial encara es troba lluny de començar una ferma recuperació. Deixant a banda els habitatges nous de trinca construïts l'any 2008, que va ser de 1.394, la xifra ideal per la Cepta seria comptar amb un parc de 350 a 400 habitatges nous.

Actualment, les àrees demogràfiques més actives, de l'àmbit de Tarragona i Reus, amb prou feines construeixen nous edificis. Però la tendència és que es vagi dinamitzant el nombre d'habitatges nous a causa de l'exhauriment de l'estoc disponible i l'existència d'una demanda robusta. Un dinamisme que ja es produeix als municipis turístics com Salou o Cambrils, on, a l'estiu, concentren molta població i activitat. Tot al contrari succeeix als municipis d'interior, com Falset o Móra d'Ebre, que es veuen incapaços d'absorbir el gran estoc d'habitatges que es van construir en el passat sense tenir en compte els criteris lògics de demografia i activitat econòmica.

En canvi, la patronal tarragonina preveu que el mercat d'habitatges de segona mà creixerà: “La segona residència serà un producte molt més dinàmic i això també provocarà una oferta de nous habitatges d'ús turístic”, va pronosticar Gallardo.

Sembla ser que aquest canvi de cicle podria portar a un millor comportament del sector a les comarques tarragonines, fent que aquest 2015 es materialitzi un veritable canvi de tendència.

LES XIFRES

26.000
persones
ocupen actualment el sector de la construcció al Camp de Tarragona i a les Terres de l'Ebre.
257
milions
va ser el valor del total de licitacions públiques fetes l'any 2014, un símptoma de recuperació.
49
unitats
d'habitatges nous el primer trimestre, que demostra que el sector residencial està lluny de recuperar-se.

Es recupera l'obra pública

Una altra dada que convida a l'optimisme és la recuperació de la licitació pública, que va tocar fons l'any 2012, any de retallades intenses, amb 96,2 milions d'euros en licitacions a tot el territori. En canvi,l'any 2014 es van generar licitacions públiques per un valor de 256,8 milions, un fet que comportarà un increment d'obres el 2015 i el 2016.

El cap del Gabinet d'Estudis de la Cepta, Juan Gallardo, va destacar que “l'augment de licitacions és un dels indicadors que suposen una de les millors notícies pel sector de la construcció”. De fet, els pressupostos de les principals localitats de la demarcació evidencien un increment en les partides d'inversió dels comptes aprovats per al 2015: Tarragona (20,2 milions), Valls (2,7), Reus (1,79) i Cambrils (1,77), els municipis amb més volum.

L'estudi també destaca l'evolució positiva de la concessió d'hipoteques al Camp i a l'Ebre, entre els mesos de gener i abril de 2015, després de la forta caiguda experimentada l'any 2014, explicaria aquesta progressiva normalització.

Aquesta tímida recuperació del nombre d'operacions vindrà condicionada per l'estabilitat dels preus de l'habitatge, que a la demarcació de Tarragona s'han mantingut estables els darrers tres mesos, amb un preu mitjà de 1.400 euros/metre quadrat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA