Economia

Compensació de 20 milions per la pedregada a la fruita

Són les primeres estimacions d'Agroseguro després del temporal del 31 de juliol

S'han peritat danys en 5.466 hectàrees de les comarques de les Garrigues, l'Urgell i el Segrià

Els pagesos de Lleida rebran una indemnització de 20 milions d'euros per la pèrdua de la collita de fruita dolça a causa del temporal de pedra, vent i aigua del 31 de juliol passat.

Les primeres estimacions del consorci d'assegurances Agroseguro calculen aquesta quantitat, que és el resultat del peritatge efectuat en les darreres dues setmanes per art de desenes de tècnics de la companyia, segons va avançar ahir Catalunya Ràdio.

El peritatge també ha constat greus danys a la producció fructícola de 5.466 hectàrees, que són menys de les que en un principi es preveia, ja que l'afectació de la tempesta va ser major. No obstant això, no sembla que els perjudicis en la fruita arribin a les 13.000 hectàrees que es van estimar poc després del sinistre. Les hectàrees més afectades es troben a les comarques del Segrià, l'Urgell i les Garrigues, segons els peritatges d'Agroseguro.

La resta de la fruita segueix el seu viacrucis d'enguany, amb preus per al pagès molt per sota del cost de producció. Per apaivagar una mica la situació, aquesta setmana ha començat la retirada de tones de fruita dolça, ara sobretot préssec i nectarina, amb destí a beneficència, sucs i el Banc dels Aliments. Es tracta d'una mesura estipulada en la reglamentació comunitària i que la Comissió Europea ha tardat excessivament a aplicar per retirar fruita del mercat i afavorir que augmentessin els preus.

La mesura implica un preu mínim de retirada de 0,27 cèntims d'euros per quilo, que és més del que estan pagant algunes cadenes de distribució.

Per la seva banda, Ignasi Argilés, responsable de producció i comercialització de Nufri, una de les empreses autoritzades per fer la retirada, valorava positivament la mesura, ja que serveix per marcar un preu a partir del qual productors i comercialitzadors saben que tenen una opció de sortida i, per tant, difícilment vendran per sota d'aquest. Tot i això, també va criticar que, igual que l'any passat, les decisions de Brussel·les arriben amb dues o tres setmanes de retard. Per això, va reclamar que les retirades fossin una mesura més automàtica.

LA XIFRA

0,27
cèntims d'euros per quilo
és el preu fixat per la Comissió Europea per la fruita retirada del mercat.

La Generalitat demana l'ampliació de les retirades

El Departament d'Agricultura i el sector fructícola català han demanat al Fons Espanyol de Garantia Agrària (FEGA) que autoritzi l'ampliació fins als 38,4 milions de quilos el volum de fruita que podrà ser retirat del mercat a l'Estat espanyol, tal com preveu el pla aprovat divendres per Brussel·les per fer front a la crisi de preus del sector, agreujada pel veto rus. Fins al moment, el màxim fixat pel FEGA se situa en 20 milions de quilos i, per això, Agricultura demana una ampliació d'aquest volum per arribar fins al màxim de 38,4 milions de quilos que la Comissió Europea ha concedit a l'Estat. De les peticions de retirades rebudes fins al moment, Catalunya n'ha sol·licitat entorn d'una tercera part, segons va explicar ahir el director general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Joan Girona.

El nou reglament assigna una quota per país que, de les 755.000 tones per al conjunt de la UE, Espanya, amb una quota de 129.350 tones, és el segon país amb més tones, per darrere de Polònia. La distribució de la quota espanyola de retirades pels diferents productes s'ha establert de la següent manera: 38.400 tones de préssec i nectarina, 55.450 tones de cítrics, 7.600 tones de poma i pera, 5.000 tones de pruna, raïm de taula i kiwi, i 22.900 tones de tomàquets, pastanaga, cogombre, cogombrets i pebrot dolç.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia