Economia

Fi a la contractació en origen “He millorat en poc temps” “Als 61 anys no trobes feina”

Primera campanya de la cooperativa sense treballadors de països tercers

Arriba a 1.200 persones en plena temporada de la fruita

La major part de la feina al magatzem l'executen dones

Primitiva Lapeira, la Primi, com la coneix tothom, fa tres anys que treballa a Actel a l'estiu. La seva feina consisteix a envasar fruita en diversos formats i és una tasca que li agrada. Sobretot, però, el més important és que treballa.

Aquesta seria una sentència força comuna entre els 1.200 empleats del grup, però en el cas de la Primi és especialment singular perquè té 61 anys. Filla d'Almenar i veïna de Balaguer, ha patit com ningú la crisi, i especialment la immobiliària, sobretot perquè va haver de tancar l'empresa familiar, dedicada a la construcció. N'era la gerent i assegura que no li ha costat gens passar de la comptabilitat i les feines d'oficina a envasar fruita. “No em fa por res, sóc molt activa i dinàmica i sóc capaç d'aprendre a fer qualsevol feina.” La Primitiva hi afegeix que hi ha un bon ambient de treball i que està “molt agraïda” per la feina que li han donat a Actel, ja que “amb 61 anys no trobes feina enlloc”. Ella va decidir que havia de treballar i va enviar currículums arreu, però del seu sector no sortia res fins que la van acceptar com a envasadora de fruita. “I la veritat és que ara, veient com es treballa la fruita, com es tracta i quins controls passa, et tornes més exigent a l'hora d'anar a comprar.”

El seu entorn és més jove i porta un ritme alt de feina perquè és la temporada forta de la fruita, però a aquesta dona això no li suposa cap problema.


Josep Iglesias és un jove de 27 anys d'Artesa de Lleida que va acabar els estudis d'enginyeria tècnica en obres públiques. Va completar una formació tècnica, però no va trobar ocupació enlloc. “Vaig buscar feina del que havia estudiat i del que m'havia format, però no vaig trobar res. Ara no hi ha feina en aquest sector.” L'obra pública està ben aturada; les empreses del sector han reduït plantilles, mentre que les administracions no contracten ni convoquen places des de fa anys.

En Josep va optar per repartir currículums i el maig del 2014 li van donar feina d'envasador a la central d'Actel a Térmens. “Cap problema, m'agradava perquè ja estic familiaritzat amb la fruita i la feina del camp, perquè a casa meva som de pagès”, explicava. En poc temps va passar d'envasar fruita a la paletitzadora, és a dir, a la màquina que lliga els palets i les caixes ja plenes de fruita per preparar les comandes per als clients. També en poc temps va passar a ser l'encarregat en una d'aquestes línies de palets. “He millorat en poc temps”, reconeixia Josep Iglesias. La seva progressió, per la seva qualificació professional i per la seva actitud, segons explica l'empresa, l'ha portat ara a ser administratiu en el departament de producció industrial, és a dir, a treballar davant d'un ordinador en una oficina per preparar les feines que han de fer cada dia les línies d'envasat de fruita.


Per primera vegada, Actel no ha contractat en origen el personal que necessita per cobrir la campanya de la fruita. La cooperativa de segon grau més gran de Lleida, que agrupa 155 cooperatives més petites de Ponent i Osca, ha arribat als 1.200 contractes i cap dels quals ha estat amb treballadors de països tercers. Aquesta pràctica s'ha deixat enrere, tal com ha passat en altres empreses i centrals fructícoles.

Fins ara, el sector pactava amb l'administració estatal la contractació de contingents de mà d'obra de països extracomunitaris que, en el cas d'Actel Grup, es concentrava sobretot en treballadors del Marroc i Colòmbia. Aquestes operacions van suposar en determinats moments l'arribada a Ponent de centenars de persones que, a més, adquirien alguns drets, com el fet de poder-hi tornar en els anys següents, garantir-se la feina i obtenir permisos de treball.

Aquestes contractacions en origen s'han anat reduint progressivament i ara ja no es fan. A més, tant l'Estat com la Generalitat aposten per la contractació d'aturats.

Actel Grup, segons portaveus de l'empresa, ha contractat per a aquesta campanya treballadors de les comarques de Lleida i contingents que provenen del sud, així com romanesos. Són feines de quatre mesos i per a les quals reben centenars de currículums durant tot l'any. Val a dir, segons portaveus de l'empresa, que en molts casos es tracta de joves formats i sobrequalificats per a les feines temporals que poden oferir. No obstant això, com que no hi ha feina, la campanya de la fruita és una bona solució.

Anys enrere, Actel va construir uns edificis amb allotjaments per poder acollir tots els que venien de fora. Aquest equipament ara no té tant de sentit, però la cooperativa el posa igualment a disposició dels treballadors que no són de Lleida o que no tenen un altre allotjament a un preu assequible.

El gros de la plantilla d'Actel es concentra al magatzem i al centre logístic de Térmens, un complex de 27.000 metres quadrats on els 1.200 empleats es divideixen en dos torns i en diverses seccions. La majoria del personal se situa als lineals de fruita; és a dir, agafen el producte que aporten les cooperatives associades i l'envasen en diversos formats i quantitats en funció de les comandes que ordenen des del departament comercial.

Aquesta feina la fan sobretot dones, d'entre 30 i 35 anys de mitjana. No hi ha una raó específica, però la classificació i l'envasat l'assumeixen dones, mentre que tota la logística i el transport està en mans d'homes. La part tècnica i d'oficines està més repartida entre els dos sexes.

Actel Grup ha dissenyat un pla d'acollida que busca una mínima formació per als treballadors en funció de la feina que desenvoluparan i també una implicació amb la cooperativa. L'objectiu no és sinó la millora del rendiment i la productivitat.

Així, tan bon punt arriben se'ls facilita el reglament intern, veuen un vídeo corporatiu i reben una xerrada informativa. També fan la formació per saber envasar correctament i ja passen al lineal que se'ls assigna. Aquest procés el porten a terme des de l'àrea de recursos humans i de producció industrial.

Els treballadors saben que es tracta d'una feina eventual, però també saben que hi ha garanties de repetir o, fins i tot, de quedar-s'hi com a fixos i millorar, com ha passat en diversos casos, tot i que pocs. De fet, dels 1.200 empleats que hi ha durant les puntes de producció, es baixa fins als 400 en èpoques de menys feina, i tan sols n'hi ha prop de 200 que treballen tot l'any en les diverses àrees de negoci d'Actel Grup.

LES XIFRES

200
empleats té Actel Grup
durant l'any i 400 en èpoques de menys feina.
70
per cent de la fruita s'exporta
d'un total de 120.000 tones que gestiona cada any la cooperativa.

Un ‘monstre' que factura 265 milions d'euros

Actel Grup factura uns 265 milions d'euros, una suma que prové de les diverses àrees de negoci, que es concentren, sobretot, en la fruita, l'oli i la fruita seca, els cereals i l'alfals, i els serveis agrícoles, entre d'altres. Bona part de la facturació prové dels cereals i l'alfals i dels serveis agrícoles, amb 60 milions d'euros cada àrea. Segueix la fruita dolça, amb 45 milions, i la corredoria d'assegurances del grup, que ja factura 23 milions i està en procés de creixement.

Actel Grup és una unió de 155 cooperatives que implica unes 15.000 famílies d'agricultors de Lleida i Osca, sobretot. Es tracta d'un dels productors de fruita més importants d'Europa i gestiona uns 120 milions de quilos de fruita a l'any. El grup s'organitza a partir de les tres grans cooperatives que al seu dia es van fusionar: Actel, que ara gestiona la fruita, els cereals, els serveis agrícoles i les assegurances; Agrolés, que s'encarrega dels olis i la fruita seca, i Transalfals, que és la responsable de la divisió d'alfals i deshidratats.

Entre les diverses produccions que ofereix el grup, es disposa de més de 50.000 hectàrees de conreus.

I, de la fruita que es gestiona, el 70% es destina a l'exportació. El vet rus ha fet mal al sector fructícola català, però Actel Grup manté clients a tot Europa, amb un gran pes a Alemanya, però també a Amèrica, Àsia i Àfrica. El grup també té centres de producció a Tortosa (cítrics) i les Borges Blanques (oli), entre altres indrets.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.