Economia

La DO Empordà tindrà menys producció que l'any passat

Alguns cellers ja han començat la collita del raïm malgrat que el gruix de productors ho faran al setembre

La producció serà un 10% inferior i el raïm és mol

t sa

Es preveu una producció d'uns 60.000 hectolitres de vi

La verema a la Denominació d'Origen Empordà ja ha començat. De moment no són gaires els cellers que ho estan fent perquè el mal temps ha fet endarrerir la maduració del raïm, i per tant el gruix de la cinquantena de productors no començaran a veremar fins al setembre. Els que han iniciat la verema ho fan collint les varietats més primerenques (chardonnay i sauvingnon blanc) i les que es destinaran a vins escumosos (com ara el macabeu).

Segons va explicar ahir el president de la comissió tècnica de la DO Empordà, Toni Reig, les altes temperatures d'aquest estiu, tant de dia com de nit, i l'escassa pluviometria, semblava que farien avançar la verema un parell de setmanes respecte de la campanya passada, però les últimes pluges d'aquests dies d'agost i la disminució de les temperatures han fet iniciar la verema en poca quantitat.

Tot i que dependrà de les condicions meteorològiques de les pròximes setmanes, les previsions de la DO Empordà indiquen que la producció d'aquest any se situarà a la mitjana de la denominació per sobre dels 60.000 hectolitres de vi. És a dir, que “la producció serà una mica inferior respecte a la de l'any passat, entre un 5 i un 10% menys”. “Serà una producció sensiblement inferior a la de l'any passat, perquè a l'abril vam tenir una gelada, les tramuntanades del maig han fet dany a les vinyes i, a principis de juny, algunes es van veure afectades per pedregades”, va concretar Roig.

Segons les previsions de la DO Empordà, la verema del 2015 donarà un raïm de bona o molt bona qualitat en funció del temps de les properes setmanes. El raïm presenta un molt bon equilibri entre la maduració fenòlica de la pell i de la polpa.

Les vinyes presenten, a més, un estat excel·lent, amb un raïm molt sa sense cap incidència sanitària. En aquest sentit, i com a novetat d'aquesta campanya, cal destacar l'èxit de la utilització del mètode de confusió sexual per eradicar la Lobesia botrana o corc del raïm.

La DO Empordà té uns 335 viticultors i una cinquena de cellers. De la seva producció, un 50 per cent són vins negres. La resta es reparteixen en rosats, blancs, dolços (garnatxes i moscatell) i escumosos. De la producció total, se'n comercialitza un 50% embotellat –4 milions d'ampolles– i un 5% s'exporta.

LES FRASES

Tindrem un raïm de bona qualitat o molt bona qualitat en funció del temps dels propers dies
El raïm presenta un molt bon equilibri entre la maduració fenòlica de la pell i de la polpa
Toni Reig
PRESIDENT DE LA COMISSIÓ TÈCNICA DE LA DO EMPORDÀ

El vi escumós ressorgeix a la DO Empordà

L'escumós és un tipus de vi que està ressorgint a la Denominació d'Origen Empordà. “Ara ja hi ha cinc cellers que s'hi dediquen”, segons va assegurar ahir Toni Reig. Aquests cellers són precisament alguns dels que han començat a veremar, perquè, segons Reig, volen un raïm amb menys acidesa i graduació alcohòlica.

Gelamà, de Vilajuïga, és un dels cellers que volen recuperar l'escumós, i ho vol fer 75 anys després d'haver elaborat l'última ampolla d'aquest tipus de vi. El propietari del celler, Roger Rius, amb el suport de l'enòleg de Loxarel, Josep Mitjans, elaborarà l'escumós amb quinze mesos de criança que sortirà al mercat a finals del 2017 o principis del 2018, fet amb el mètode tradicional i les varietats autòctones garnatxa negra, macabeu i carinyena. Segons van explicar ahir des del celler, el vi fermentarà en àmfores i es comercialitzarà sota l'empara de la DO Empordà.

La verema a Gelamà va començar divendres a la vinya de la finca Coromina, d'on es van obtenir 2.400 quilos de garnatxa que es van reservar en cambres frigorífiques durant 24 hores. El vi base d'aquest escumós tindrà la particularitat de ser la primera collita de Gelamà seguint els procediments de l'agricultura ecològica –són vinyes en reconversió–. Els responsables del celler asseguren que ha estat una collita “excepcional”. Si bé és cert que la producció ha estat una mica inferior a la de l 'any passat, la qualitat del raïm és “molt bona, i això és molt gratificant”. Ara el celler continuarà amb la verema del macabeu.

Introdueixen la lluita biològica per combatre el corc del raïm

Imma Bosch

La Denominació d'Origen Empordà introdueix per primer cop la lluita biològica per combatre el corc del raïm (Lobesia Botrana), i ho ha fet en una tercera part de les 1.800 hectàrees que aplega la DO. Per combatre el corc, s'han deixat de banda els insecticides (que podrien afectar el gust del raïm) i s'ha provat un nou sistema, totalment ecològic. Es coneix amb el nom de confusió sexual, i consisteix a instal·lar unes caixetes als camps que escampen constantment feromones per l'aire. “Aquests insectes, per aparellar-se ho fan mitjançant l'olfacte; les femelles desprenen olor i atrauen els corcs mascles”, indica el president de la comissió tècnica, Toni Reig. I precisa: “Amb aquest sistema, el que fem és alliberar hormones sexuals femenines que omplen l'ambient, confonen el mascle i impedeixen que trobi la femella per aparellar-s'hi.”

De moment aquest sistema de lluita biològica s'ha aplicat a unes 500 hectàrees, i el cost mitjà per hectàrea és d'uns 100 euros. “Però estan totalment justificats, perquè a part d'estalviar-se els insecticides i contribuir al medi ambient, s'aconsegueix un raïm més sa, sense podridures i, per tant, un vi de millor qualitat”, va indicar Reig.

Ara als llocs on s'ha provat la lluita biològica, segons concret Roig, la presència del corc és residual i no fa dany a la viticultura. La voluntat de la DO és anar estenent aquest sistema a més vinyes. D'entrada, s'ha provat amb les que estaven més afectades pel corc, tenint en compte també que “perquè sigui eficient, s'han de cobrir àrees compactes”, precisa.

El president també explica que els controls periòdics de la lluita contra el corc del raïm a través del mètode de confusió sexual els duen a terme els tècnics del consell regulador. “Tot i ser el primer any, el conjunt de cellers i cooperatives han apostat per aquest mètode de lluita biològica i n'han pogut comprovar l'èxit”, explica el president de la comissió tècnica.

El mètode de control de plagues a través de trampes de confusió sexual ja fa anys que s'utilitza als camps de fruita de la demarcació, i els resultats han estat positius des del primer moment de la instal·lació de la trampa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia