La crisi dispara el nombre d'estudiants d'oposicions al Barcelonès Nord

Moltes persones a l'atur temptaran la sort amb aquests cursos que els poden garantir una feina estable

Segons explica Xavier Ysamat, responsable de comunicació de l'acadèmia d'oposicions Institut Access, des del final del curs passat fins fa pocs dies el nombre d'estudiants matriculats en alguns dels cursos que s'imparteixen a la seu que el centre té a Badalona –va inaugurar-se a final de l'any passat amb 5 alumnes– ha estat d'un centenar d'alumnes, concretament de 93 a 97. Aquest creixement «extraordinari» de matrícules es completa amb l'augment «per sobre de la mitjana» de les inscripcions al centre que l'institut té a la Meridiana de Barcelona, que per proximitat atreu molts alumnes residents a Santa Coloma i a Sant Adrià. Allà, aquest setembre s'hi han apuntat prop d'una setantena de persones, interessades la majoria a aspirar a una plaça d'auxiliar administratiu local o dins dels cossos de seguretat.

Per la seva banda, a les diferents seus que el Centre d'Estudis Adams té a Barcelona, durant l'agost i el setembre, el nombre de persones matriculades en classes presencials d'oposicions s'ha incrementat un 20% respecte al mateix període de l'any passat, i un 40% respecte al 2007. Segons indica Glòria Oliveros, directora funcional d'oposicions d'aquest grup d'acadèmies referent en la preparació d'oposicions i on estudien força alumnes residents a les tres principals ciutats del Barcelonès Nord, els cursos més demandats són els de gestió administrativa, de preparació per poder entrar al cos de Mossos d'Esquadra i a l'administració de Justícia.

Treball fix contra l'atur

Tant Ysamat com Oliveros i Salvador Tovar, professor d'oposicions al centre d'oposicions Forma Cultura de Santa Coloma; l'estabilitat laboral que aquestes places garanteixen en temps de crisi i d'atur com els d'ara expliquen el notable interès per estudiar una oposició. «Tenir una feina per a tota la vida és una raó clau que s'evidencia en temps com aquests», indica Juárez abans d'assenyalar la possibilitat de conciliar la vida laboral i familiar i les condicions salarials com a altres al·licients per assolir una plaça funcionarial.

Pel que fa al perfil d'estudiant interessat a opositar, aquest també ha canviat força en els últims mesos i s'ha diversificat. Segons Tovar, des del juny «molta més gent» s'interessa pels diferents cursos que imparteix i bona part d'aquestes noves persones són adults d'entre 40 i 50 anys que s'han quedat a l'atur i que estan vivint l'exigència del mercat laboral. Fets com aquests el duen a concloure que actualment «fer oposicions ja no és una actitud vocacional, sinó una de les poques sortides per tenir feina». Des d'Adams, tot i reconèixer que la crisi i la precarietat laboral està fent que el perfil de l'opositor experimenti un increment «evident» d'aspirants en atur, es matisa que el treball en l'administració pública continua atraient en gran part treballadors de l'empresa privada que volen millorar la seva competitivitat.

Tant Adams com l'Institut Access descarten, però, que el nombre creixent d'aspirants a aquestes places funcionarials manllevi les possibilitats reals de treball fix, adduint que un important nombre d'estudiants abandonen durant el curs i no acaben presentant-se als exàmens i que les vacants que es registren en l'àmbit autonòmic també s'han de tenir en compte.

Creix l'interès pels idiomes

J.G.N.

A banda del creixent interès per cursar oposicions, en aquest inici de curs també s'ha notat més moviment a les escoles oficials d'idiomes de la comarca. A la de Badalona, i segons explica la seva directora, Maria Àngels Solà, les preinscripcions per internet han passat d'un miler l'any passat a 1.350 aquest setembre. Entre altres motius, l'increment el protagonitzen persones que estan a l'atur i volen començar a formar-se en idiomes –de fet, l'anglès continua sent l'idioma més demandat– i d'altres que per poder aspirar a una feina determinada han d'acreditar un nivell d'idiomes concret. Per la seva banda, el president de l'EOI de Santa Coloma, Lluís Tigero, explica que aquest curs les matrícules han crescut un 5%, que ho valora com a «molt significatiu» perquè equival a uns 150 alumnes nous més. Al centre colomenc els perfils d'alumnes són més heterogenis, però enguany, tot i la demanda principal de cursos d'anglès, Tigero explica com a fet cada cop més habitual l'increment de persones que sol·liciten estudiar altres idiomes per poder tenir més competències laborals de futur.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.