Economia

Cap a una collita de qualitat

Tots els cellers empordanesos estan ja recollint el raïm i es preveu una molt bona collita si el temps no es gira en contra aquests dies

La verema s'ha avançat una mica, però no tant com s'esperava
Potser hi haurà menys quantitat, però la qualitat serà millor

Una collita de molt bona qualitat. Així serà la collita d'enguany als cellers de l'Empordà –si el temps no ho espatlla– segons coincideixen, aquests dies, els cellers dels estands de la 31a Mostra del Vi de l'Empordà a Figueres. Molts d'ells tot just acaben de començar la verema amb les varietats blanques i tenen encara molta feina per endavant, però, de moment, es mostren optimistes per la collita d'enguany, després d'un estiu calorós i sec i que ha fet créixer un raïm de molt bona qualitat. Enrere queda l'any passat, quan l'estiu plujós va afectar notablement la collita i la cinquantena de cellers de la DO Empordà van patir-ho. Segons alguns, enguany es podrà parlar de menys quantitat, però més qualitat.

També, d'una sanitat “excel·lent”, hi afegia David Molas, del cellers Vinyes dels Aspres, de Cantallops. Aquest celler, que, per exemple, en trobar-se molt al nord del territori encara no havia començat a veremar, portava com a novetat a la mostra el Xot dels Aspres. La salut del raïm també la destaca Fina Juez, de la cooperativa agrícola de Garriguella, que recorda que enguany s'ha introduït amb èxit la lluita biològica per combatre el corc del raïm, un mètode de confusió sexual, de manera que no s'han detectat plagues als ceps. La cooperativa de Garriguella portava com a novetat, el G de Gerisena, el seu nou vi escumós, de què s'han fet 3.500 ampolles.

Uns estands més enllà, el celler Mas Llunes també destacava la bona qualitat de la collita d'enguany i presentava el nou Àuria, un muscat sec cent per cent. Jordi Pairó, gerent i enòleg del celler Pere Guardiola, pendent de com evolucionarà la climatologia, insistia divendres que, de moment, la verema es presenta bé, però que tot just s'estava als inicis de la collita. També patien pel temps a l'estand d'Empordàlia, que portava a la mostra els nous vins ABC –Antima, Balmeta i Coromina–, i a l'estand del celler La Vinyeta, on responien les preguntes per a aquest reportatge mentre queia un bon xàfec a Figueres. El celler de Mollet de Peralada portava a la fira la seva darrera creació, el Fil, vi d'agulla, i la nova etiqueta del Llavors, dedicada enguany al concepte del teatre. Pràcticament tots els cellers empordanesos han iniciat la verema amb la collita de les varietats blanques, i si bé alguns creuen que es collirà menys quantitat, uns altres confien que serà similar a la de l'any passat.

Altres novetats presentades a la mostra de Figueres han estat, per exemple, el nou Notenom, del celler Arché Pagès, de garnatxa novacent per cent, o els Vins de Postal del celler cooperatiu Espolla, uns vins que reten homenatge a cadascuna de les finques dels socis de la cooperativa.

Que cada varietat té el seu moment òptim per ser collida i que cal reconèixer aquest moment precís per recollir és clau en la collita, destaquen des del celler Gran Recosind, fundat el 1877 per Gregori Artizà Des del celler Masetplana expliquen que, enguany, la verema és “supertècnica”, a conseqüència de la forta calor que hi ha hagut aquest estiu però que ha fet madurar, el raïm indistintament. De moment, però, els controls confirmen que serà una bona collita, “si aguanta el temps”.

Bona collita ho destaquen tots, també el Vinícola del Nordest, el celler Martí Fabra i els cellers d'en Guilla. Aquests darrers, mostrant el nou Bruel de l'Estany, que inclou en la seva etiqueta unes coordenades geogràfiques que permeten descobrir cinc indrets per visitar a la zona i dues garnatxes que recentment han estat premiades en el concurs internacional de garnatxes del món celebrat a Perpinyà: la garnatxa dels cellers d'en Guilla i el Sol i Serena de Damigiana.

Un celler que cultiva només varietats típiques empordaneses, com també aposta pel territori, és el celler Espelt, que continua en la seva línia de prioritzar el terrer empordanès i així presenta el Lledoner Roig, un vi blanc fet amb una varietat rosada de raïm i que representa “l'Empordà més profund”, segons l'enòloga del celler, Anna Espelt. Espelt opina que la d'enguany és una verema “atípica” i que s'ha avançat una mica, però no tant com s'esperava inicialment. “Les coses pinten bé, però caldrà veure com continua el temps”, hi afegeix Espelt al seu estand doble on han traslladat una mostra de com és un cep i la terra que el sustenta.

50
per cent
de la producció de la DO és de vins negres. La resta es reparteixen entre rosats, blancs, dolços i escumosos.
50
cellers
aproximadament formen la DO Empordà. Una part d'ells, han estat en la Mostra del Vi de l'Empordà.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.