Volen convertir la palla de l'arròs en un àcid industrial
Un projecte d'investigació vol aprofitar les restes de la sega per transformar-les en un producte molt demanat per la indústria
Dues entitats científiques situades a Madrid i Extremadura estan treballant per reciclar la palla de l'arròs convertint-la en àcid levulínic, un producte d'alta demanda industrial. La iniciativa permetrà donar sortida als residus de la campanya arrossera, que, en el cas de ser cremats, provoquen un gran impacte ambiental en zones com les Terres de l'Ebre.
El projecte s'anomena Waleva i va començar el juny de l'any passat. Des de llavors, s'ha desenvolupat una planta pilot localitzada a Madrid que aplicarà una tecnologia específica per obtenir l'àcid a partir de les restes agrícoles. La següent fase del projecte, una vegada demostrada la viabilitat del programa pilot, consistirà a transferir la tecnologia a altres localitats europees amb problemes similars per reciclar la palla de l'arròs.
Waleva inclou diverses accions principals de desenvolupament: recollida i tractament del residu, disseny i construcció d'un mòdul d'emmagatzemament, creació i impuls de la planta pilot, procés de demostració del projecte i desenvolupament dels estudis de viabilitat. Disposa del finançament del programa Life de la Unió Europea per promoure la investigació en temàtiques mediambientals.
El producte obtingut, l'àcid levulínic, és un químic amb una important demanda industrial perquè presenta múltiples possibilitats en diverses aplicacions. Cal destacar la seva utilitat en sectors com ara el farmacèutic, el biocombustible, els polímers, el sector alimentari i el químic, en general.