Sant Quirze inaugura la primera màquina expenedora de llet fresca de la comarca
El producte es ven pasteuritzat, es pot beure directament i es pot conservar fins a sis dies a la nevera
No fa pas tants anys que a la majoria de poblacions del Vallès Occidental, i de tot el país, hi havia vaqueries, uns establiments que permetien adquirir cada dia llet de vaca, fresca i de pagès, gairebé acabada de munyir. El ritme de vida i les tradicions han anat canviant, fins al punt que avui dia es fa difícil de dissociar els conceptes de la llet i del Tetra Brick de supermercat. Des d'ahir, però, els ciutadans de Sant Quirze del Vallès disposen d'una nova alternativa per consumir llet de granja gairebé com si visquessin al camp. I amb la comoditat que suposa utilitzar una màquina expenedora que funciona les 24 hores del dia.
L'estrena de la Fontdellet a la rambla de Lluís Companys, i a tota la comarca, va tenir lloc ahir al matí, amb representants de l'empresa expenedora i de l'Ajuntament, que es van mostrar encantats amb una iniciativa com aquesta, que incrementa l'oferta per a la ciutadania, i que no els ha suposat cap cost. «N'havíem sentit a parlar, de seguida ens vam posar en contacte amb l'empresa Via Làctea 2001, i si no hem començat abans ha estat per qüestió de permisos com ara el de la llum, perquè volíem estrenar-la per la festa major», va indicar la tinenta d'alcalde de Promoció Econòmica, Àngels Ponsa, que també va aclarir que la resposta de la resta del comerç ha estat bona.
La màquina expenedora té una capacitat de 300 litres, que es renovaran diàriament per garantir la qualitat i la conservació de la llet un màxim de sis dies al frigorífic. La iniciativa, que ja ha estat tot un èxit a llocs com ara Girona, Cassà i Galícia, és molt freqüent en països com ara Itàlia, on ja hi ha més de 2.000 unitats expenedores.
Castellar només depèn de la mida
Una de les opcions que ofereix la màquina de Sant Quirze, al marge de poder adquirir 100 o 200 ml, mig litre, o un o dos litres de llet, és poder comprar també els envasos, a un preu de 0,30 euros l'ampolla de plàstic o 0,70 la de vidre. Aquest fet fa que la màquina sigui una mica més gran que altres opcions existents, com la que només serveix el producte directament i requereix que la gent s'emporti el recipient de casa. Segons van indicar ahir representants de l'empresa Via Làctea 2001, l'únic punt que falta per aclarir perquè una màquina expenedora (Fontdellet) arribi també a Castellar del Vallès, cosa que donen per feta en un termini imminent, és quina grandària tindrà, d'acord amb les mides dels espais que els han ofert. La negociació per a l'arribada d'una d'aquestes màquines a Cerdanyola del Vallès també està molt avançada, i ja s'han iniciat les converses amb Ripollet, Terrassa i Sant Cugat. Fins i tot a Sant Quirze no es descarta posar una altra màquina a prop d'alguna escola.