El conreu de la fruita dolça s'expandeix al Pirineu amb 66 hectàrees de pomeres
La prova va començar el 2009 amb la finca experimental de Llesp, a l'Alta Ribagorça
Se celebren les V Jornades de Fructicultura de Muntanya
Les hectàrees de pomeres al Pirineu han crescut fins a les 66 d'ençà que l'any 2009 es va començar a potenciar la seva implantació. Les dades es van donar a conèixer ahir en les V Jornades de Fructicultura de Muntanya que es van fer a la Seu d'Urgell.
El projecte per conrear fruita en zones de muntanya va començar amb la plantació de la finca experimental de Llesp, a l'Alta Ribagorça. Els resultats obtinguts fins ara han posat de manifest el potencial d'aquest conreu i la seva bona adaptació a l'altura, ja que proporcionen bones produccions, de bon calibre, fermesa i textura.
Fins a set comarques de muntanya han introduït el conreu de la poma, segons ha explicat el director de l'IRTA a Lleida, Simó Alegre, en declaracions recollides per ACN. La majoria de les comarques són pirinenques o prepirinenques, com l'Alta Ribagorça, la Val d'Aran, el Pallars Sobirà, l'Alt Urgell, la Cerdanya i el Solsonès, però també s'ha experimentat al Baix Camp. I si es compten les plantades per empresaris catalans al Pirineu d'Osca, hi ha fins a 87 hectàrees que produeixen poma de muntanya. La finca situada a més altitud és la de Gotarta, a 1.200 metres d'altitud, i la de més superfície, la de Foradada, amb 22 hectàrees. L'investigador de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries, Ignasi Iglesias, assenyala a ACN que “les varietats que es planten en muntanya són les mateixes que a la plana, com ara la Gala, la Golden o la Fuji”. Tot i això, Iglesias ha assenyalat que “en el cultiu ecològic s'han introduït varietats més resistents, com ara la Renoir i la Story”. L'investigador de l'IRTA afirma que enguany es produiran unes 720 tones de poma de muntanya.