Economia

El conreu de la fruita dolça s'expandeix al Pirineu amb 66 hectàrees de pomeres

La prova va començar el 2009 amb la finca experimental de Llesp, a l'Alta Ribagorça

Se celebren les V Jornades de Fructicultura de Muntanya

Les hectàrees de pomeres al Pirineu han crescut fins a les 66 d'ençà que l'any 2009 es va començar a potenciar la seva implantació. Les dades es van donar a conèixer ahir en les V Jornades de Fructicultura de Muntanya que es van fer a la Seu d'Urgell.

El projecte per conrear fruita en zones de muntanya va començar amb la plantació de la finca experimental de Llesp, a l'Alta Ribagorça. Els resultats obtinguts fins ara han posat de manifest el potencial d'aquest conreu i la seva bona adaptació a l'altura, ja que proporcionen bones produccions, de bon calibre, fermesa i textura.

Fins a set comarques de muntanya han introduït el conreu de la poma, segons ha explicat el director de l'IRTA a Lleida, Simó Alegre, en declaracions recollides per ACN. La majoria de les comarques són pirinenques o prepirinenques, com l'Alta Ribagorça, la Val d'Aran, el Pallars Sobirà, l'Alt Urgell, la Cerdanya i el Solsonès, però també s'ha experimentat al Baix Camp. I si es compten les plantades per empresaris catalans al Pirineu d'Osca, hi ha fins a 87 hectàrees que produeixen poma de muntanya. La finca situada a més altitud és la de Gotarta, a 1.200 metres d'altitud, i la de més superfície, la de Foradada, amb 22 hectàrees. L'investigador de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries, Ignasi Iglesias, assenyala a ACN que “les varietats que es planten en muntanya són les mateixes que a la plana, com ara la Gala, la Golden o la Fuji”. Tot i això, Iglesias ha assenyalat que “en el cultiu ecològic s'han introduït varietats més resistents, com ara la Renoir i la Story”. L'investigador de l'IRTA afirma que enguany es produiran unes 720 tones de poma de muntanya.

LA XIFRA

66
hectàrees de pomeres
són les que s'han plantat en zones muntanyoses de Catalunya en els últims sis anys.

LA DATA

2009
és l'any en què es va iniciar
el projecte amb la finca experimental de Llesp, a la comarca de l'Alta Ribagorça.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia