Economia

Pineda amplia els ajuts per pagar l'IBI a més col·lectius

Afegeix a les persones en atur les que tenen necessitats econòmiques i que compleixen uns determinats criteris

Hi destina una partida de 30.000 euros i el màxim subvencionable és el 30% del rebut

Pineda de Mar, amb una taxa d'atur del 20,3% –el mes d'agost–, va posar en marxa el 2013 una ajuda específica als ciutadans sense feina per ajudar-los a pagar el principal impost municipal, l'IBI. Aplicant un seguit de criteris basats en els ingressos i en el patrimoni familiar, aquell primer any se'n van beneficiar 49 famílies i l'Ajuntament hi va destinar 4.593,07 euros. Un any després, els beneficiaris van ser 34 famílies, però la partida destinada va pujar fins a 5.823,81 euros. En l'exercici actual, el govern del PSC i CiU va portar dijous al ple una ampliació d'aquesta subvenció perquè, a banda de les persones en atur, també se'n poguessin beneficiar la resta de ciutadans que passessin per una situació econòmica complexa i que complissin un seguit de paràmetres. El regidor de Serveis Generals, Antoni Abad (PSC), va explicar que la mesura es prenia atenent l'experiència acumulada dels dos anys anteriors “que evidenciava que ciutadans que passaven per un mal moment, però que no estaven a l'atur, no es podien beneficiar de l'ajuda”. En aquest sentit, les noves bases també inclouen per primer cop els llogaters d'habitatge que hagin de pagar l'IBI i precisen que els beneficiaris no poden ser titulars d'altres immobles dins el territori nacional “a excepció d'una plaça de pàrquing dins el mateix municipi”.

Màxim el 30%

Les ajudes que s'atorgaran per immoble es mantenen com a màxim en un 30% de l'import del rebut o en un límit de 300 euros. Els beneficiaris no hauran de superar uns límits d'ingressos bruts tant de qui demana l'ajut com de la resta de gent que viu a l'habitatge, hauran d'estar al corrent de les obligacions tributàries no només amb l'Ajuntament, sinó amb la resta d'administracions i els diners, un cop aprovat, se'ls ingressaran al compte corrent “una vegada s'hagi comprovat que s'ha fet el pagament corresponent de l'impost”.

Precisament en aquest punt es va centrar part del debat amb els grups de l'oposició. Per part d'ERC, el portaveu, Pere Aragonès, va demanar que el calendari d'atorgament de les subvencions i el de pagament del rebut de l'IBI anessin coordinats per evitar que els beneficiaris haguessin primer de pagar abans de rebre l'ajut. El representant del PP, Diego Sánchez, va lloar la iniciativa, igual que el portaveu d'ICV-EUiA, Marcos Ortega, i el de Ciutadans, Javier Lacruz. José Luis Fernàndez, de Pineda Si Pot, va demanar agilitar al màxim els tràmits burocràtics de l'ajuda i va aprofitar per reclamar que es torni a reactivar la Taula de l'Habitatge a Pineda.

Ajustar criteris

El regidor Antoni Abad es va comprometre durant el debat del punt a reunir totes les forces polítiques un cop s'haguessin rebut les peticions corresponents per estudiar “cas per cas” i consensuar si és necessària la modificació d'algun dels criteris actuals “que permetin ajudar més persones i ajustar les subvencions a les situacions que ens arriben”. Està previst que la convocatòria d'ajust s'obri en el termini de quinze dies.

El consistori considera que amb la partida de 30.000 euros destinada inicialment i davant les dades dels darrers dos anys podrà afrontar “sense problemes” les peticions que li facin arribar els ciutadans.

LA XIFRA

30%
és el màxim
que se subvencionarà de l'import del rebut de l'IBI a Pineda de Mar, que suposa un límit de 300 euros.

LA FRASE

Ciutadans que ho passaven malament no podien accedir als ajuts perquè no estaven a l'atur
Antoni Abad (PSC)
REGIDOR de SERVEIS GENERALS DE PINEDA

LA XIFRA

83
famílies
es van beneficiar de les subvencions de l'IBI a Pineda de Mar durant els anys 2013 i 2014.

Es retiren les dues mocions de suport al president

CiU i ERC, d'una banda, i el PSC, de l'altra, tenien previst presentar dues mocions diferents en suport a l'actuació del president, Artur Mas; de la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, i de l'exresponsable de Governació, Joana Ortega, durant la celebració de la consulta del 9-N i per la qual han estat imputats pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). El PSC va alertar abans del ple a CiU i ERC que no donaria suport al seu text i que presentava una proposta pròpia d'urgència. Les tres formacions van debatre minuts abans de començar la sessió la possibilitat de consensuar la moció sense resultat i van decidir no presentar-ne cap per debatre el text en profunditat i aconseguir un redactat prou elàstic perquè finalment tots els signants s'hi sentissin còmodes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia